Boris Džonson počasni građanin, a ne budući gradonačelnik Odese

2408
boris-dzonson

Neprovjerene informacije uvijek naprave zbrku na medijskoj sceni a jedna senzacionalistička vijest pokrene lavinu koju je teško zaustaviti. Još kada je u pitanju Boris Džonson…

ŠOKANTNA VEST! ZELENSKI “SPAŠAVA” DŽONSONA?! Ponudio mu da postane gradonačelnik grada koji SAMO ŠTO NIJE NAPADNUT od strane ruskih snaga?

Ovakvi naslovi se provlače posljednjih dana na portalima regionalnih medija (Sputnjik, Blic, Srbija danas i dr) i društvenim mrežama, a našli smo ih i u video formatu na Jutjub kanalu Vesti dana.

Zabuna je nastala jer se zahvalnost koju je Volodimir Zelenski, predsjednik Ukrajine, izrazio Borisu Džonsonu, još uvijek premijeru Ujedinjenog Kraljevstva, provučena kroz medijske filtere, pretvorila u političku ponudu. Naime, niz portala referiše da će odlazeći premijer UK postati prvi čovjek Odese.

Članci su manje-više identični sa pojašnjenjem da se dogodio telefonski razgovor između pomenutih čelnih ljudi, a gotovo svi se pozivaju na Ukrajinsku pravdu.

No, u redovima Ukrajinske pravde, Odesa se ne pominje, a u takvom kontekstu ni u arhivi.

Zapravo, ovakva vijest došla je na naše prostore od ruskih portala koji su je objavili bez dokaza, uz skrinšot na kome se vidi fotošopirani logo Ukrajinske pravde, što je primijetio FakesNews Tragač u svojoj analizi, ali nijesu regionalni mediji koji su, ishitreno, informaciju proširili.

Na Tviter profilima pomenutih zvaničnika može se pročitati o razgovoru i obećanju da će London nastaviti da pruža vitalnu pomoć kao i zahvalnost koju Zelenski povodom toga upućuje, što navodi na činjenicu da se razgovor desio. Tome svjedoči i Evropska istina bez detalja o Odesi.

Nadalje, tačno je samo da je Boris Džonson dobio titulu počasnog građanina Odese zbog pomoći koju je ukazao Ukrajini tokom invazije, ali se tu zahvalnost završava i to je jedina veza između ovog grada i Borisa Džonsona, odakle su pojedini, vjerovatno, crpili inspiraciju.

Dakle, Boris Džonson nije „sa zahvalnošću prihvatio ponudu” da bude prvi čovjek Odese jer ponude nije ni bilo, tako pokazuju naše pretrage i zvanični sajtovi. Pritom, gradonačelnici se u uređenim državama ne biraju ukazom već na izborima, a mediji su ovom prilikom širili dezinformacije pokrenute od strane ruske propagande.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

In this article