Teorije zavjere: Bil Gejts i komarci

2427
gejts-komarci

Skoro da ne prođe radna sedmica da tim Raskrinkavanja, ali i drugi fakt-čekeri, ne analiziraju sporne tvrdnje o osnivaču Mikrosofta Bilu Gejtsu. Nakon što su mu pripisani projekti kao što je zaklanjanje sunca i proizvodnja vakcina kojima će nas čipovati, već neko vrijeme, i njegova ulaganja u projekat gdje se pominju genetski modifikovani komarci pogrešno su predstavljena.

“Komarci pozitivni na rijetke, smrtonosne viruse u SAD nekoliko meseci nakon što je Bill Gates pustio milione u divljinu”.

Ovo je naslov teksta na engleskom jeziku koji se dijeli na našem govornom području a koji je objavljen na veb-sajtu News Punch, medija koji se nalazi u takozvanom “imeniku dezinformacija”.

Tekst pokušava uvjeriti čitaoce da je Bil Gejts svoju moć i novac usmjerio na cilj da zarazi stanovništvo. Uz to je priložen i Jutjub video sa kanala The people’s voice.

Tekst je podijeljen na Fejsbuku uz dodatni opis:

“BOLESNI UBOJICA, KRVOLOK, VUKODLAK I PROIZVOĐAČ VIRUSA KILL DEBILL PUSTIO JE U PRIRODU MILIJUNE KOMARACA ZARAŽENIH OPASNIM VIRUSOM”

Opšte je poznato da američki milijarder razvija moderne tehnologije, ipak on se bez ikakvih dokaza u povezuje sa povećanim brojem zaraženih Jamestown canyon virusom.

Teorije zavjere o Bilu Gejtsu i komarcima su krenule još prije godinu dana, o čemu je pisao Snopes.

Fondacija Bill i Melinda Gates je dodijelila grantove koji su finansirali rad biotehnološke kompanije Oxitec na razvoju genetski modifikovanih komaraca koji bi mogli pomoći u smanjenju širenja malarije i drugih bolesti koje prenose komarci na određenim lokacijama širom svijeta. Društvenim mrežama su tada kružile objave koje su dovele u pitanje stvarnu motivaciju iza projekta, zbog toga što ga finansira Gejts.

Na zvaničnoj stranici Oxiteca transparentno je istaknut cilj da se bavi pronalaskom rješenja za štetočine koje prenose bolesti, uništavaju usjeve i štete stoci. Zato je i biotehnološka firma projektovala komarce koji imaju zadatak da smanje broj invazivnih Aedes aegipti vrsta, koje mogu prenositi bolesti kao što su zika, žuta groznica i denga. Taj poduhvat izazvao je kritike ali ga je odobrila američka Agencija za zaštitu životne sredine.

Eksperiment koji se zasniva na tome da komarci ubijaju komarce umjesto da to rade ljudi, pokazao se pozitivno u prvim istraživanjima pa iako su mišljenja podijeljenja a nekrediblini mediji zastrašivali čitaoce, brojni stručnjaci smatraju da ovakav potez nije štetan.

Biolog Antoni Džejms u svojoj studiji, ocijenio je da je strategija brza, ciljana i da ima ograničen efekat te da su rizici od negativnih posljedice minimalni.

Sa druge strane virus o kojem je riječ prvi put je izolovan 1961. godine, što je, četiri pune decenija prije startapa Oxitec zvanično pokrenutog 2002. godine.

Tačno je da ovaj virus može izazvati ozbiljne bolesti kakav je encefalitis a slučajevi zaraze su zabilježeni svake godine. Stručnjaci dodaju da su ljetnji mjeseci, od maja do septembra, pogodni za razvoj ove infekcije što se pokazalo u dosadašnjim slučajevima .

Da li će se ili ne na kraju eksperiment pokazati uspješnim u smanjenju populacije zaraznih komaraca, to nije trenutno u fokusu naše pažnje, ali nema dokaza da postoji veza između Bila Gejtsa i povećanja broja zaraženih opasnim virusom.

Objavljenom tekstu dodjeljujemo ocjenu teorija zavjere.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

In this article