Nešto što je bilo sredstvo za obezbjeđivanje javnog zdravlja, poput vakcina, nakon pandemije korona virusa je demonizovano i u javnosti se gotovo sve vakcine, nezavisno koja im je namjera, stigmatizuju.

Nerijetko se nagađa o „skrivenom planu“ koji stoji iza patentiranja novih vakcina.

Na Fejsbuku se dijeli objava da farmaceutska kompanija Fajzer razvija novu vakcinu protiv respiratornog sincicijalnog virusa (RSV), namijenjenu trudnicama.

„Ludilo se nastavlja. Pfizer razvija novu vakcinu protiv RSV-a, posebno za trudnice koja vakciniše bebu u maternici. Šta drugo očekivati od ovih dušebrižnika“.

U objavi, evidentiranoj i na drugim nalozima uz istu tvrdnju (1, 2), istaknut je članak američkog medija CNBC, a uz objavu se dijeli i kratki video.

Drugi korisnici su podijelili informaciju regionalnih portala o RSV vakcini, insinuirajući da su novopatentirane vakcine dio skrivenog plana za „smanjenje ili unštenje ljudi“.

Identitet sagovornice smo utvrdili pretragom ključnih riječi na portalu UKColumn, sa kojeg je video preuzet (1:04:19). Debi Evans, dopisnica tog portala i bivša savjetnica u britanskom ministarstvu zdravlja, u emisiji je iznijela stav o Fajzerovoj vakcini protiv RSV vakcina:

„…većina djece prolazi kroz respiratorni sincicijalni virus. Neka od njih mogu da razviju bronhiolitis i možda će im biti potrebna mala čarolija u bolnici. Jedno od moje djece je prošlo kroz to. Ali za ostalu djecu, kada su imali RSV-a, što je bilo prilično “normalno”, većina djece je to imala, nesporan je oporavak. Dakle, ne treba nam vakcina, a ipak ono što možemo videti da slijedi je zastrašujuće više vakcina. Dakle, ovde naslućujemo i RSV vakcine na horizontu. Ali još više zastrašujuće, što je upravo objavljeno je vijest da će Fajzer učiniti dostupnom novu vakcinu PH111, koja će biti namijenjena trudnicama. Dakle, ono što planiraju da rade je da imunizuju novorođenu bebu dok su u materici. Ovo su pred nama njihovi planovi. Mislim, ne znam šta da kažem“.

RSV je respiratorni virus koji je izuzetno rasprostranjen, a izaziva blage simptome slične prehladi. Prema navodima američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, većina oboljelih se oporavi u prvoj ili drugoj sedmici, ali da virus može biti u određenim slučajevima i opasan, posebno kod novorođenčadi ili starijih ljudi.

Tvrdnje koje je Evans iznijela u kratkom isječku, da velik broj djece u najranijem periodu života oboli od RSV-a, kao i da je to najčešći uzrok bronhiolitisa, odnosno upale malih disajnih puteva u plućima, su tačne. U jednom naučnom članku navedena je statistika djece koje obole od ovog virusa.

„Do navršene prve godine života, 50% djece je inficirano RSV virusom i 20-40% te novorođenčadi razvije infekciju donjih respiratornih puteva ispoljenu kao bronhiolitis ili pneumonija. Inače, poseban rizik od komplikacija i smrtnog ishoda uslijed RSV infekcije postoji kod novorođenčadi sa hroničnom plućnom bolesti po tipu bronhopulmonalne displazije (BPD) i cistične fibroze, kao i kod pojedinih kategorija djece sa urođenim srčanim manama 2–4“.

Infekcija se prenosi kapljičnim putem i direktnim kontaktom sa inficiranom osobom.

„Virus se širi bliskim kontaktom – velikim kapljicama sekreta poput kijanja, kašljanja ili poljupcima s oboljelom osobom, te posredno preko kontaminiranih predmeta (npr. igračaka ili radnih površina) ili ruku. U umjerenim klimatskim područjima pa tako i kod nas, epidemije RSV-om javljaju se u zimskim i ranim proljećnim mjesecima od novembra do marta svake godine, u pravilnim epidemijskim ciklusima, svakih 8-14 mjeseci. Kad se kod djece prvi put pojavi infekcija RSV-om, kod 25-40 od 100 bolest će se odraziti simptomima bronhiolitisa ili pneumonije, a 5-20 od 1000 oboljele djece se mora liječiti u bolnici. Najčešće se u bolnici liječe djeca mlađa od 6 mjeseci“.

Evans je u videu takođe kazala da je u pitanju PH111 vakcina, međutim u pitanju je eksperimentalna vakcina čija proizvodnja još uvijek nije potvrđena i koja je u trećoj fazi testiranja, a što je UKColumn naknadno i ispravio.

Efekti eksperimentalne RSV vakcine namijenjene trudnicama trebalo bi da traju šest mjeseci od rođenja djetata i da štite novorođenče od teških bolesti, a farmaceutska kompanija Fajzer je 1. novembra objavila saopštenje na zvaničnom vebsajtu o visokom stepenu efikasnosti koji je konstatovan.

„U fazi III kontrolisane studije utvrđeno je da je vakcina oko 82 odsto efikasna u prevenciji teških slučajeva RSV-a kod novorođenčadi čije su majke bile vakcinisane. Ovaj nivo zaštite je primijećen od rođenja do trećeg mjeseca života. Sa šest mjeseci starosti bebe došlo je do smanjenja zaštite, ali je vakcina i dalje bila 69 odsto efikasna protiv bolesti.“

Iz kompanije je navedeno da se jedna doza vakcine daje trudnicama u kasnom drugom ili trećem tromjesječju trudnoće.

Prema medijskim navodima, u Fajzerovom kliničkom ispitivanju učestvovalo je 7.400 trudnica starosne dobi od 49 godina i mlađe, a u cilju procjene bezbjednosti i efikasnosti vakcine, stanje učesnica istraživanja, kao i njihove djece je praćeno izvjestan period nakon vakcinacije.

Stanje majki je praćeno šest mjeseci nakon porođaja, djece godinu dana nakon porođaja, dok je više od polovine novorođenčati praćeno dvije godine“.

Stručnjaci iz oblasti pedijatrije uviđaju benefite ove vakcine u pružanju zaštite djeci, ali i starijoj populaciji.

“Svake godine se suočavamo sa visokim brojem slučajeva RSV-a među bebama u Sjedinjenim Američkim Državama, a u nekim regionima je ove godine evidentiran znatno veći prijem u bolnici nego ranije. Vakcina namijenjena trudnicama može pomoći u zaštiti djece od rođenja i značajno smanjti posljedice ozbiljnog RSV-a među novorođenčadi kroz šest mjeseci starosti, a ako regulatorne vlastiodobre vakcinu, vjerovatno će imati značajan uticaj na bolest na američkom i globalnom nivou”, rekao je Erik A.F. Simos, klinički profesor.”

Krajem novembra je u jednom okrugu u Kaliforniji proglašena hitna zdravstvena situacija uslijed povećanog broja slučajeva RSV-a koji su nadmašili kapacitete u pedijatrijskim klinikama, prenose američki mediji.

Specijalista za pedijatrijske zarazne bolesti u UT Health Houstonu i dječijoj Memorijalnoj bolnici Herman, Majkl Čang, naveo je da RSV pričinjava veliko opterećenje za zdravstveni sistem, te da je značajna svaka strategija koja bi uticala na smanjenje tog tereta.

Navodima o vakcini i RSV virusu su se bavili i istraživači međunarodne platforme FactCheck, kao kolege iz Faktografa.

Predstavnik Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, Srđan Roglić je, u izjavi za Faktograf, pojasnio je okolnosti razvijanja vakcine namijenjene djeci u najranijem periodu života.

“Problem je što su sve vakcine protiv virusa uzročnik respiratornih infekcija iz više razloga (antigenske promjene virusa, kratkotrajni imunitet, potreba da se stvore antitijela na sluznicama…), ali i vakcin koja be i trebalo štititi malu novorođenčad. Naime nema ih smisla odmah po rođenju vakcinisati jer bi imunološki odgovor bio slab, neophodne su barem dvije doze za postizanje zaštite”, kazao je Roglić.

Iz svega toga, ističe Roglić, teško se “može očekivati učinak vakcina prije trećeg mjeseca života, a RSV najteže bolest uzrokuje kod mlađih od 3 mjeseca”.

“Stoga je ideja da majke koje se vakcinišu u trudnoći štite dijete svojim antitijelima koja se prenose tokom trudnoće i dojenjem.“

Na osnovu iznijetih dokaza, možemo konstatovati da su tačni navodi da farmaceutska kompanija Fajzer sprovodi ispitivanja u cilju isporučivanja nove vakcine protiv RSV virusa, a znavični podaci ukazuju da je procenat efikasnosti veliki. U pogledu navoda sagovornice Debi Evans, jasno je da je u pitanju lični stav koji je dobio prostor u javnom diskursu, što ne podrazumijeva da su u pitanju činjenice zbog čega objave na društvenim mrežama koje su podijelile video ocjenjujemo kao dezinformaciju.

Ovu ocjenu dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Objave na Fejsbuku u kojima se tvrdi da je u pitanju „plan za smanjenje ili uništenje“ populacije ocjenjujemo kao teoriju zavjere.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

In this article