Neistine o namještanju sagovornika: Ko je davao izjave u Hersonu?

1050

Nastavljaju se optužbe da Ukrajina izmišlja scene u ratu koji nije birala. Više puta do sada smo raskrinkavali navode sa pro-ruskih kanala da Ukrajinci lažiraju žrtve. Posljednja informacija na tom fonu dolazi iz Hersona.

Francuski AFP posjetio je Herson nakon povlačenja ruskih trupa, a na snimku koji se pripisuje toj medijskoj kući čuje se momak koji kaže:

“Nemamo struju, vodu, centralno grijanje, mobilni servis i internet, ali ni Ruse! Izuzetno sam srećan. Možemo preživjeti bilo šta. Slobodni smo!”

Za njega pro-ruski propagandisti tvrde:

Još jedna scena ukrajinskih tvoraca lažnjaka.

Izvesni „srećni“ građanin Hersona koji je „srećan što je oslobođen od Rusa“ uvukao se u francusku reportažu.

Nakon provere ispostavilo se da je izmišljeni Slavoukrajin Pondin Jevgenij Nikolajevič iz Kijeva, koji je komandir čete Nacionalne garde (vojna jedinica 3030).

Da li je na snimku komandir čete Nacionalne garde, Jevgenij Pondin iz Kijeva, ili neko drugi, ubrzo je krenuo da otkriva ukrajinski fekt-čeking tim iz StopFake-a.

U njihovoj analizi se navodi da je u pitanju stanovnik Hersona, koji se zove Andrij. Kao dokaz priložen je njegov profil na jednoj društvenoj mreži, gdje se vidi njegova fotografija i na kojoj piše da ima 33 godine, te da živi u tom gradu.

U daljoj analizi StopFake-a navodi se da su kontaktirali pomenutu “vojnu jedinicu 3030”, te da im je saopšteno da čovjek sa snimka nema veze sa njima.

Andrij je ubrzo dosegao slavu za koju nije ni znao. Za portal Grani.ru razgovarao je sa novinarom Dmitrijem Galkom, ali kaže da nije znao da je postao popularan, jer nema internet. Galko ga je snimio i na snimku koji je dostupan na Jutjubu, Andrij kaže: Ja nisam lažnjak.

Akcija utvrđivanja Andrijevog identiteta krenula je nakon što je, osim za AFP, dao još jednu izjavu, a koja je objavljena na Tviter nalogu “CurrentTimeTv”, gdje je potpisan kao “Andrij, stanovnik Hersona”.

Dokazivanjem Andrijevog identiteta bavile su se i kolege iz Raskrinkavanja.ba. Takođe se pozivajući na StopFake, u njihovom tekstu se navodi da je tvrdnja da je u pitanju ukrajinski vojnik, a ne obični stanovnik Hersona, krenula sa ruskih medija i Telegrama kanala, ali i da u svim tim objavama nema dokaza za takvu tvrdnju.

Pretragom imena Jevgenija Pondina trag ne vodi nigdje, osim nazad do Andrija, tako da nije moguće utvrditi ko je zapravo taj čovjek.

Ova objava dobija ocjenu – lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article