Političke teorije zavjere: Ko (ni)je bojkotovao Koprivicu?  

400

Politička prepucavanja, spekulacije i glasine dio su svakodnevice u Crnoj Gori i mediji vrlo aktivno učestvuju u svemu tome.  

Portal Alo tako je pokušao da podgrije spekulacije o navodnom sukobu u Demokratama tvrdeći da su poslanici ove partije bojkotovali izlaganje potpredsjednika Vlade Moma Koprivice, njihovog partijskog kolege.  

„Demokrate bojkotovale izlaganje Moma Koprivice u Skupštini Crne Gore“, naslov je teksta Aloa u kojem se navodi: 

„Prilikom izlaganja potpredsjednika Vlade Moma Koprivice u Skupštini Crne Gore, poslanici Demokratske Crne Gore nijesu bili prisutni u skupštinskoj sali. Izuzetak je napravio poslanik Nikola Rovčanin, koji pripada pobunjenoj struji Koprivice i Vladimira Martinovića, nezadovoljnoj radom rukovodstva stranke, Alekse Bečića, ali i Borisa Bogdanovića“, kaže se u tekstu. 

Ima li sukoba u Demokratama nije tema naše analize i Raskrinkavanje se ne bavi takvim temama.  

Ipak, ono što je očigledno je da je portal Alo objavio netačnu informaciju, što se dalo vidjeti u prenosu sjednice.  

Tokom izlaganja Koprivice i njegove diskusije u plenarnoj sali Skupštine je bilo troje poslanika Demokrata. Rovčanin, kojeg je pomenuo Alo, ali i Anđela Vojinović i Momčilo Leković.  

To se može vidjeti na fotografiji. U momentu dok je poslanica Maja Vukićević diskutovala sa Koprivicom troje poslanika je bilo u sali.

Da ne bude zabune, Koprivica je imao izlaganje i nakon što mu se obratila poslanica Vukićević što se može vidjeti na Jutujub kanalu Skupštine Crne Gore. Takođe, većina poslanika Demokrata nije pratila ni najveći dio izlaganja koja su uslijedila nakon Koprivice, što je takođe vidljivo na snimku sa sjednice.  

Takođe, na snimcima je vidljivo da je plenarna sala poluprazna, što je izuzetno čest slučaj u Skupštini, a što se može vidjeti na bilo kojem snimku sa sjednice parlamenta. Na primjer, u Skupštini se nedavno desilo da je u toku glasanja za jedan od predloga u sali bilo svega 55 poslanika od 81.  

S obzirom na to da većina poslanika Demokrata nije bila u sali na početku Koprivičinog izlaganja ali da su neki u međuvremenu ušli, te da poslanici non-stop ulaze i izlaze sa sjednica ovu objavu ocjenjujemo kao teoriju zavjere.  

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza. 

Takođe, objava dobija i ocjenu dezinformacija.  

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

Edit: 10.4.2024.

Portal Alo objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

In this article