Dezinformacija o pucnjavi na učesnike festivala u Izraelu

294

Napad Hamasa na Izrael početkom oktobra aktualizovao je višegodišnji sukob suprotstavljenih strana.  

Dešavanja na Bliskom istoku prate brojne dezinformacije, neprovjerljive i netačne tvrdnje, a posljednjih dana viralna (1, 2, 3, 4, 5, 6) je postala sljedeća: 

“Procurio snimak izraelskih vazdušnih snaga koji pokazuje kako IDF helikopter Apache puca na vlastite građane na muzičkom festivalu Supernova 7. oktobra. Piloti su shvatili da postoji velika poteškoća u razlikovanju unutar okupiranih predstraža i naselja ko je terorista, a ko vojnik ili civil….Brzina paljbe u početku je bila ogromna, a tek u određenom trenutku piloti su počeli usporavati napade i pažljivo birati mete”.  

Video koji se pojavio na društvenim mrežama je isječak dužeg snimka koji su objavile Izraelske odbrambene snage (na eng. The Israel Defence Forces – IDF) na zvaničnom nalogu na društvenoj mreži X, nekadašnjem Tviteru. 

U objavi koja datira od 9. oktobra navedeno je: 

“Tokom posljednjeg dana, avioni vazduhoplovnih snaga obavljaju opsežne napade duž Pojasa Gaze, praveći pustoš nad teroristima Hamasa. U posljednja tri sata napadnuto je oko 130 meta uz korišćenje desetine aviona. Cilj napada su bili Beit Hanon, Sajaia, Al Furkan i Rimal”. 

Dakle, napad je izvršen dva dana nakon što je organizovan muzički festival Supernova i to u Pojasu Gaze. 

Portparol IDF-a je u izjavi za Newsweek dodatno potvrdio: 

“Na službenom nalogu IDF-a objavljen je 9. oktobra video snimka koji prikazuje napade IDF-a u Pojasu Gaze. Svrha napada bila je spriječiti da teroristi prodiru u Izrael i izvrše brutalne i nehumane zločine. Viralna objava vazdušnog napada na festivalu Supernova je lažna”. 

Fakt-čeking tim France 24 takođe je analizirao slične tvrdnje na stranom govornom području i u svojoj analizi su utvrdili da je infracrveni snimak helikopterskog napada zabilježen na lokaciji koja je bila udaljena 10 kilometara daleko od mjesta gdje se održavao muzički festival Supernova. 

Dakle, video koji se dijeli na društvenim mrežama uz tvrdnju da prikazuje napad Izraelske odbrambene snage na svoje građane koji su prisustvovali muzičkom festivalu Supernova je zapravo nastao na sasvim drugoj lokaciji od one gdje taj festival organizovan, a zabilježen je dva dana nakon toga. 

Zbog jasnih dokaza koji upućuju da je video plasiran u pogrešnom konktekstu, objave ocjenjujemo kao dezinformacije. 

 Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

In this article