Fotografija čovjeka koji klanja u autobusu nije iz Beograda

255

Na Fejsbuku se pojavila fotografija za koju se tvrdi da potiče iz Srbiije, a koja je za kratko vrijeme izazvala salvu ksenofobnih ispada u komentarima. Na njoj se vidi čovjek koji se moli u autobusu. Objavu prati opis:  

6.12.2023 autobus GSP na liniji TERAZIJE-BANJICA. VUČIĆ SE ZAGREVA ZA UVOZ LETEĆIH AUTOMOBILA, PA UVEZO ČOVEK PRVO LETEĆE ĆILIME DA SE NAROD NAVIKAVA POLAKO…MUDŽAHEDIN PROVALIO DA SE VRATA OTVARAJU NA KOMANDU “SEZAME OTVORI SE”, PA UBAČIO ĆILIM U PRVU BRZINU DA ODLETI IZ AUTOBUSAHAHAHA 

Objava je za dva dana skupila više od 100 lajkova i oko 80 komentara, od kojih su mnogi uvredljivi. Samo neki od njih su:  

Poštujem svačiju veru, ali ovo je idiotizam. Da sam stajao pored njega ne bih mu to dozvolio, nego bih ga cimnuo i ajde kući fino ili u džamiju, pa se tamo moli. Imam i ja drugova muslimana i nikad nikom ovo nije palo na pamet. 

Šta mislite da se neki Pravoslavni Hriscanin počne miti i jrstiti u autobusu u naprimer Pakistanu. Pa bio bi odmah lincovan. A mi u zemlji Hristovoj i Svetog Save dozvoljavamo da nam islamski fanatici skrnave našu otadzbinu. Ja sam ratni veteran VRS I mi smo branili Balkan od krvavih mudzahedina. Nisu oni nikakvi simpatični vernici nego naši mrzitelji i dzelati.  

Sve sto mi njima dozvoljavamo,oni nama ne,jer smatraju da je njihova vera jedina.Uvesti zakone za njih,moli se kuci ili u dzamiji,jednostavno. 

Fotografija najvjerovatnije iz 2016. 

Prije svega, fotografija nije nastala početkom decembra ove godine u Beogradu.  

Kolege iz grčkog Ellinika Hoaxes su nam pomogle da joj uđemo u trag, a oni su se njom bavile početkom 2022. Tada su dokazivali da nije nastala ni u trolejbusu u Atini. Najstariji trag do kojeg su uspjeli doći je iz 2016, kada se fotografija pojavila na jednoj satiričnoj stranici. Originalni izvor nije poznat. Daljom pretragom, kolege iz Grčke su došle do jednog sajta koji trenutno nije u funkciji, a na kojem je (takođe 2016.) uz fotografiju na albanskom ispisan opis:  

“Usred Istanbula ovaj vozač autobusa stao je i zamolio putnike na trenutak da se pomole.” 

Ove navode trenutno nije moguće potvrditi, ali svakako je jasno da fotografija čovjeka koji se moli u autobusu nije od ove godine, niti je nastala u Beogradu.  

Sporna objava dobija ocjenu – lažna vijest.  

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article