Dizel, električni automobil i dezinformacija

1340

Da nije sve baš kako izgleda i da se pojedine fotografije neoprezno tumače, pokazuje još jedan primjer na koji smo naišli na društvenim mrežama.

“Zelena agenda: kombi na plin vuče generator na dizel kako bi napunio bateriju na električnim kolima”, opis je fotografije . na kojoj se vide dva prevozna sredstva i prikolica, koja je objavljena na profilu Apsolutna Destrukcija.

Objava je podijeljenja preko 300 puta.

Kako je to objasnio i Faktograf u svojoj analizi, na fotografiji nije dizel generator. A i našim istraživanje, došli smo do austrijskog auto-moto kluba ÖAMTC čiji naziv stoji na žutom kombiju i pronašli originalnu verziju fotografije objavljene 2019. godine uz koju se navodi da je “mobilni punjač” za e-automobile uspješno završio prvi test.

“Kada baterija više ne može, mi vam dovozimo novo punjenje!”, stoji u opisu.

Fotografija se i prije pojavljivala na stranim Fejsbuk profilima uz istu konotaciju, zato je Rojters još 2020. godine kontaktirao ovaj klub iz kojeg je objašnjeno da automobil ne puni dizelski generator već da je u pitanju mobilni pučnjač sa litijumskim ćelijama koji može isporučiti struju za oko 12 km vožnje električnog vozila.

Osim toga, ni dostavni kombi nije na plin kako se tvrdi. Stručnjaci iz ÖAMTC kažu za Rojters da je to klasično vozilo sa dizel motorom.

Sumirano, jedino je tačno da je sivi automobil na električni pogon, a da se puni iz dizel generatora kao i da je dostavno vozilo na plin samo su manipulativne tvdnje  zbog čega ova objava dobija ocjenu dezinformacija.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.