Nestorovićeva stara tvrdnja da antibiotici ništa ne liječe opet oživjela

966

Ponavljanje već poznatih dezinformacija i novinskih članaka koji su stari po nekoliko godina polako postaje uobičajena praksa određenih portala koji taj sadržaj pokušavaju predstaviti kao neku novost i time privući čitaoce.

Jedan od tih primjera je tekst:

Antibiotici ne liječe ništa! Dr Vladimir Nestorović: Uzmite bijeli luk, propolis i origano” koji je objavio portal Pozitivan stav početkom ovog mjeseca.

“Antibiotici ništa ne liječe. Ja kad to kažem moji studenti i specijalizanti me gledaju bijelo. Ako nemate bijela krvna zrnca vi ćete umrijeti.Pacijenti koji nemaju leukocite možete im dati bilo kakav antibiotik pacijenti će umrijeti. Antibiotici samo primiruju bakterije, oni usporavaju njihovo razmnožavanje.Bez našeg imunog sistema nema ništa. Vi kad četvrti ili peti put uzmete antibiotike onda dolazi do poremećaja bijelih krvnih zrnaca. Antibiotici su nužno zlo”, navodi Nestorović.

On ističe da “imamo gomulu prirodnih antibiotika koje slabo koristimo” i za primjer navodi bijeli luk, te kako je “acilin iz bijelog luka jedan od najjačin antibiotika koje imamo”

Ovaj ljekar je kazao i da je propolis sjajan stvar koja u sebi sadrži 64 antibiotika, kao i da su sve začinske biljke antibiotici.

“Origano koristimo kod teških pacijenata sa jakim zapaljenskim bolestima pluća jer ubija bakterije”, naveo je on.

Ova tvrdnja doktora Nestorovića o antibioticima datira iz decembra 2018. godine i već je bila na stranicama regionalnih tabloida, o čemu smo ranije pisali.

Medical news today (MNT) objasnio je da su antibiotici moćni lijekovi koji se bore protiv određenih infekcija i mogu spasiti živote ako se pravilno koriste i da oni ili zaustavljaju razmnožavanje bakterija ili ih uništavaju, kao i da je američki Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) antibiotike opisao kao lijekove koji liječe infekcije izazvane bakterijama tako što im onemgućavaju rast i razmnožavanje i ubijaju ih.

Ipak, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorava da je otpornost na djelovanje antibiotika rastući problem.

Kako tvrdnje Nestorovića da antibiotici ništa ne liječe nisu tačne, objavu ocjenjujemo kao  “dezinformaciju”.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Objavu ocjenjujemo i kao “reciklažu”. Tu ocjenu dobija medijski sadržaj koji iznova koristi već objavljene informacije bez jasne naznake vremenskog perioda na koji se sadržaj odnosi. Tekst se reciklira u određenom trenutku kako bi se manipulisalo zaključcicima konzumenta medijskog sadržaja.