SAD neće uvoditi sankcije Đukanoviću ako se opet kandiduje

1253
niko-ne-prijeti-srbima-iz-crne-gore

Politička previranja u Crnoj Gori gotovo svakodnevno proizvode dezinformacije o političkim akterima i liderima i to najčešće kroz članke u kojima se mediji pozivaju na neimenovane izvore.

Ovoga puta portal IN4S pozvao se na svoj navodni izvor u američkom Stejt Departmentu.

IN4S tvrdi da ih je „izvor iz Stejt Departmenta“ obavijestio o američkim planovima za predsjednika Crne Gore, Mila Đukanovića.

„IN4S saznaje: Đukanoviću i porodici sankcije SAD ako se kandiduje na predsjedničkim izborima!“, naslov je teksta ovog portala.

„Ukoliko se kandiduje na predsjedničkim izborima, Milo Đukanović i članovi njegove porodice biće izloženi sankcijama Stejt departmenta, saznaje IN4S. Izvor blizak Stejt Departmentu, koji je ovih dana imao aktivnu ulogu u organizaciji gostovanja premijera Dritana Abazovića i njegovog tima u SAD, tvrdi da su se Amerikanci vrlo jasno odredili prema mogućoj predsjedničkoj kandidaturi Đukanovića. Ukoliko se bude oglušio o njihov zahtjev da se povuče iz politike, još uvijek aktuelni predsjednik Crne Gore kao i članovi njegove familije biće stavljeni na američku listu sankcija zbog njegovih veza sa organizovanim kriminalom, tvrdi naš izvor“, kaže se u tekstu IN4S-a.

Članak koji je objavio IN4S prenijeli su portali Adria, SjeverCG i Pravda.

Raskrinkavanje je pitalo Ambasadu SAD u Podgorici da li je tvrdnja IN4S-a da će Đukanoviću i njegovoj porodici biti uvedene sankcije ukoliko se ponovo kandiduje na predsjedničkim izborima i dobilo sljedeći odgovor:

“Tvrdnja nije zasnovana na činjenicama”.

IN4S u tekstu navodi da je premijer Dritan Abazović predočio na više važnih adresa konkretne dokaze o vezama Đukanovića i ljudi iz njegovog okruženja sa kriminalnim grupama koje se bave švercom kokaina i cigareta.

“Abazović je gostujući na Atlantic Council-u javno saopštio da Milo Đukanović personifikuje politiku objedinjenu u dubokoj i privatnoj državi duboko povezanu sa organizovanim kriminalom i korupcijom, i dodao da će to obrazložiti brojnim dokazima što je, kako smo saznali i učinio. U intervjuu za “Washington Examiner”, Abazović je izjavio da predsjednik Crne Gore “štiti kriminalne mreže unutar zemlje” nakon što je njegova vlada napravila rekordan broj hapšenja. “Predsjednik Đukanović je na čelu ovoga“, rekao je Abazović, optužujući ga da je podstakao vjerske i etničke podjele koje su dovele do pada njegove vlade u avgustu. Abazović je u Americi imao susrete sa više uticajnih članova establišmenta kojima je predočen obiman materijal koji potvrđuje tvrdnje o povezanosti predsjednika Đukanovića sa organizovanim kriminalom. To je još više učvrstilo visoke funkcionere Stejt Departmenta da je lider DPS-a prevelik teret za demokratizaciju crnogorskog društva i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala“, piše IN4S.

Ipak, nijedan od ovih navoda ni na koji način ne potvđuje njihove tvrdnje o navodnom uvođenju sankcija Đukanoviću.

Kako tvrdnja da će SAD uvesti sankcije Đukanoviću i njegovoj porodici nije zasnovana na činjenicama,  objavu IN4S-a ocijenili smo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Objave portala Adria, Pravda i SjeverCG ocijenili smo kao prenošenje lažnih vijesti.

Ovu ocjenu dobijaju medijski izvještaji u kojima se prenosi originalni sadržaj drugog medija, a koji sadrži lažnu vijest. Ocjena se daje samo za prenošenje sadržaja koji je kategorisan kao lažna vijest. Prenošenje sadržaja koji su ocijenjeni drugim negativnim ocjenama tretira se isto kao i kreiranje takvih sadržaja.

Edit: 14.2.2023.

Portal Adria.tv objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.