Evropska komisija nije tajno povukla Astra Zeneka vakcinu

94

Farmaceutska kompanija Astra Zeneka povukla je iz prodaje vakcinu protiv korona virusa. Tim Raskrinkavanja je već u jednom tekstu ukazao na dezinformacije koje su pratile tu odluku, kao i da je ona donijeta iz komeracijalnih razloga, a ne zato što je vakcina bila štetna po zdravlje ljudi. 

Ipak, ne nazire se kraj tvrdnjama koje se povezuju sa odlukom o povlačenju ove vakcine. (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

“Evropska unija opozvala odobrenje za AstraZeneca Covid vakcine. Učinili su to tako tiho, bez reči u mainstream medijima. Jesu li Moderna i Pfizer sledeći? Dobit je ostvarena, kontroverza je demonstrirana i farmaceutski divovi su sretni. Danas se doznalo da je Evropska komisija prije 5 sedmica tiho i u tajnosti povukla odobrenje za Vaxzevriji”, piše u objavama. 

Kompanija Astra Zeneka podnijela je zahtjev 5. marta da se vakcina protiv kovida povuče iz prodaje. 

Nakon što je kompanija podnijela zahtjev za povlačenje vakcine Evropskoj agencija za ljekove, krovnoj evropskoj instituciji nadležnoj za izdavanje dozvola i kontrolisanje tržišta medikamenata, uslijedila je i konačna odluka – Astra Zeneka vakcina više nije odobrena za upotrebu. 

U saopštenju Agencije piše da se vakcina povlači sa tržišta zbog komercijalnih razloga, a u odluci Evropske komisije, čiji se skrinšot dijeli na društvenim mrežama, istaknuto je da stupa na snagu 7. maja.  

Tvrdnja da je Evropska unija donijela u tajnosti odluku o povlačenju Astra Zeneka vakcine za kovid virus je u potpunosti netačna, a demantuju je brojne medijske objave. 

Osim što je zahtjev najavljen u saopštenju za javnost koje je Evropska agencija za ljekove objavila 27. marta, vijest o konačnoj odluci Agencije i Evropske komisije su prenijeli brojni svjetski mediji. 

Objavama dajemo ocjenu dezinformacija. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

In this article