Pogrešne fotografije u medijima: Raisi poginuo u helikopteru, a ne u avionu 

302

Vijest o smrti predsjednika Irana Ebrahima Raisija, šefa diplomatije te zemlje Hoseina Amira-Abdolahaina i još pet ljudi u helikopterskoj nesreći obišla je svijet. Sa njom, svijet je obišla i pogrešna fotografija navodne olupine.  

U regionalnim medijima, ali i svjetskim, osvanula je fotografija, koja se dijeli na Fejsbuku i mreži Threads, o kojoj je pisalo: (1, 2, 3) (arhivirano: 1, 2, 3) 

Ovo je prva fotografija olupine helikoptera u kojem je poginuo predsjednik irana: Cure imena drugih žrtava 

Pronađena olupina helikoptera, potpredsjednik potvrdio smrt iranskog predsjednika Raisija 

Spasioci našli olupinu! Ovo su prve fotografije helikoptera u kojem je poginuo Ebrahim Raisi 

Neki mediji u samom tekstu ne prikazuju spornu fotografiju, već originalnu, a neki su promijenili i URL vijesti, jer su prešli na live blog izvještavanje. Svakako, evo printskrinova koji potvrđuju grešku.  

Drugi regionalni portali su objavili da je u pitanju pogrešna fotografija, nakon kraće pretrage. Aero.rs piše:

“Naknadnom proverom utvrdili smo da su na fotografiji su ostaci aviona Cessna T206H Turbo Stationair TC avijacije iranske policije (Havanaja) koja se srušila 22. aprila 2020. godine na letu iz Bišeh Kolaha za Teheran. Kao i u slučaju nesreće helikoptera predsednika Raisia, do udesa je došlo na nepristupačnom terenu i složenim meteorološkim uslovima. Letilica je pala u blizini grada Salmansara u severnoj provijciji Mazandaran. Oba člana posade su poginula.”

Evo i fotografija tog aviona dok je bio operativan, kao i sa samog mjesta nesreće.

Buka prenosi:  

“Fotografija koju je iranska državna TV (IRIB) stavila na raspolaganje prikazuje olupinu helikoptera koji je prevozio iranskog predsjednika Ebrahima Raisija u planinskom području Varzaghan, Iran, 20. svibnja 2024. Prema iranskim državnim medijima, predsjednik Raisi, ministar vanjskih poslova Hossein Amir Abdolahian i nekoliko drugih poginuli su u padu helikoptera”, stajalo je uz opisu fotografije na jednoj fotoagenciji koja je sliku uklonila, napisavši da više nije dostupna za korištenje i da se mora izbrisati iz svih sustava.  

“Izvor je rekao da prikazana olupina nije povezana s padom helikoptera iranskog predsjednika Raisija. Ispričavamo se zbog neugodnosti”, napisali su. 

Originalna fotografija, odnosno snimak, olupine dostupna je ovdje, kao i na brojnim sajtovima relevantnih svjetskih medija.  

Foto: prtsc

Zbog svega navedenog, sporne objave dobijaju ocjenu – lažna vijest.  

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article