Na društvenim mrežama već neko vrijeme se vodi polemika da li je mapa svijeta koju poznajemo tačna. Uglavnom se piše o tome kako je kontinent Afrike predstavljen manjim nego što jeste. I u tome ima istine. Međutim, neki su otišli i korak dalje i tvrde da su mape lažne.  

U jednom videu na Fejsbuku, čovjek upoređuje mapu koju poznajemo sa drugom, za koju se ne zna porijeklo. Poenta je u tome da je Afrika predstavljena manjom nego što jeste. Objavu prati opis:  

… i karte su lažne, kako bi se uklopilo u globus 

Mape su neprecizne 

Mapa svijeta koju poznajemo i koja je globalno prihvaćena naziva se Merkatorova projekcija. Ona je u upotrebu ušla u 17-om vijeku. Kako se navodi na sajtu Britannica, ona se masovno koristila tada u svrhe navigacije, te da je manje praktična pri predstavljanju stvarne slike i dimenzija kontinenata. I, poznato je da Merkatorova projekcija ima dosta mana. Prije svega jer su regije oko ekvatora predstavljene manjima (ekvator Afriku praktično dijeli na pola), a one dalje od ekvatora – većima.  

Kao alternativa njoj često se koristi Gol-Pitersova projekcija, koja je čak ušla u učionice u Bostonu. Međutim, i ova mapa ima svoje mane, poput one da neprecizno predstavlja oblike.  

Foto: prtsc/wikimedia commons 

Osim pomenutih, postoji još nekoliko projekcija svijeta. Međutim, polemika oko najbolje, odnosno najpreciznije, vjerovatno neće skoro dobiti epilog. 

Gdje je tu Afrika? 

I mejnstrim mediji su se bavili ovom temom i postavljaju pitanje – da li je Afrika namjerno ili nenamjerno prikazana manjom nego što jeste… Jedan od odgovora dao je bivši predsjednik Međunarodne asocijacije kartografa i profesor kartografije na Univerzitetu u Tventeu, Meno Jan Krak. On kaže: 

“To što su evropske i sjevernoameričke zemlje proširene nije slučajno. Ovaj sistem je obezbijedio više prostora zapadnim kartografima da obilježe mjesta, gradove, puteve itd. u svom dijelu svijeta… Ako biste uzeli projekciju karte sa jednakim površinama, onda na mapi gotovo da nema prostora za prikaz svih ovih detalja. U Africi je, naravno, bilo mnogo toga za mapiranje, ali to je bilo manje važno kartografima na sjeveru…” 

Fekt-čekeri su se bavili tvrdnjama da je Afrika zapravo najveći kontinent i da su ga zapadnjaci namjerno smanjili na kartama kako bi iskazali svoju superiornost… 

Možda je najbolje rješenje cijele enigme oko mape svijeta i Afrike, kroz socijalno-političko-istorijski kontekst dao doktor istorije Nikolas Danfort u komentaru za Aldžaziru. On je napisao dug i zanimljv tekst naslovljen: Svaka mapa Afrike koju ste vidjeli je tačna.  

Zbog tvrdnje u spornoj objavi, kao i sadržaja videa koji nije moguće provjeriti, ona dobija ocjenu – teorija zavjere. 

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza. 

In this article