Faul: U Zenici se vijorili “ljiljani”, a ne ratne zastave

857

Crna Gora i Bosna i Hercegovina odmjerile su snage na fudbalskom terenu, a obje strane održale su lekciju iz navijanja. Sve je počelo forom o “bureku sa sirom”, završilo fenomenalnim gostoprimstvom u Zenici. No, neki pokušavaju da pokvare utisak. Navodna pometnja je nastala oko zastave na kojoj su ljiljani – stari bosanski simbol.

Kako bosanskohercegovački, tako i crnogorski mediji pišu o navodnom skandalu na utakmici u Zenici. Portali Borba i Politika prenijeli su pisanje portala ABC koji je objavio tekst naslovljen:

Borba je takođe u naslovu ustvrdila da su u pitanju ratne zastave:

Isto je uradila i Politika:

U tekstu se navodi:

O koreografiji navijača pisali su i drugi bosanski mediji, koji ne pominju nikakav skandal, niti sramotu, već prenose atmosferu, u kojoj su se, kako stvari stoje, ni krivi ni dužni našli – ljiljani.

Pometnju, koja se pokušava stvoriti, lako je razjasniti. Navijači u Zenici su razvili staru zastavu Republike Bosne i Hercegovine, na kojoj su ljiljani.

zastava Republike BiH 1992-1998

U članku Istinomjera kaže se:

Autori spornih novinskih članaka pokušavaju da izjednače, kako je nazivaju – “ratnu zastavu muslimanske vojske”, odnosno Armije Republike Bosne i Hercegovine sa onom koja je bila u zvaničnoj upotrebi šest godina. Dvije zastave jesu slične, ali sadrže očigledne razlike. Na posljednjoj se jasno vidi ispis i dva ukrštena mača, čega na onoj prvoj, koju su navijači u Zenici razvili, nema.

Ljiljani se u bosanskohercegovačkoj istoriji javljaju od davnina. Popularna upotreba uglavnom se veže za period vladavine kralja Tvrtka I Kotromanića. Za one koji se bave činjenicama, stvar je ovdje jasna. U Zenici nije bilo zastave Armije Republike BiH, koja možda može kod nekih ljudi probuditi loša sjećanja.

Susret dvije reprezentacije donio je, kako to kažu mediji – dobre vibracije i navijači obije strane zaslužuju jednu veliku peticu. Što se tiče sporne objave, ona dobija neprelaznu ocjenu – dezinformacija.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.