„Zetski zakon“ prijevremeno ocijenili neustavnim

944
rus-ubistvo

U crnogorskoj javnosti se nerijetko polemiše o ustavnosti političkih odluka, uz preispitivanje presuda Ustavnog suda o tim odlukama. Posljednji primjer su takozvani „zetski zakoni“, odnosno izmjene Zakona o teritorijalnoj organizaciji i Zakona o glavnom gradu kojima je Zeta dobila status samostalne opštine.  

Naime, portal Borba u tekstu u kojem se kritikuje odluka predsjednika Mila Đukanovića, da odbije prijedlog da mandatar za sastavljanje 44. saziva Vlade bude Miodrag Lekić ujedno se poziva na odluke Ustavnog suda kao argument za osporavanje Đukanovićeve odluke, a praćen je sljedećim naslovom:

„Problematika Ustavnog suda: Zašto bi stara većina brinula o ovoj instituciji kada su neustavni Zakoni o Zeti prošli bez ikakvih sankcija prema DPS-u?“

U nastavku teksta se navodi da je dio poslanika inicirao pitanje povjerenja predsjedniku Đukanoviću zato što „zbog svojih političkih stavova ne dodjeljuje mandat Lekiću, a što bi trebao konstatovati Ustavni sud“, kao i da je trenutno onemogućen rad te sudske istance.

Borba u nastojanju da ospori odluke ključnih grana vlasti, u tekstu ukazuje da je Ustavni sud proglasio neustavnim Zakon o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore, kojim je Zeta dobila status opštine:

„Ipak, odluke Ustavnog suda su svakako bile sporne tokom godina, a najsvježiji primjer je pitanje odvajanja Zete kao samostalne opštine. Naime Ustavni sud, dok je još uvijek bio funkcionalan je te Zakone proglasio neustavnim. Međutim, šta je Skupština Crne Gore uradila? Apsolutno ništa. Nastavila je i izabrala opštinsku izbornu komisiju za datu opštinu a lokalni izbori će se sprovesti u novoosnovanoj opštini potpuno suprotno odluci Ustavnog suda“.

Parlamentarna većina sredinom avgusta usvojila je izmjene Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore i Zakona o Glavnom gradu, što je kao rezultat imalo status Zete kao samostalne opštine.

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) podnio je inicijativu za ocjenu ustavnosti Zakona, isto su učinili i predstavnici Demokratskog fronta i Prave Crne Gore.

Prema sajtu Ustavnog suda,  posljednja sjednica održana je 28. jula ove godine, a na njoj svakako nije bilo izjašnjavanja o ovom pitanju jer su inicijative za ocjenu ustavnosti ovog pitanja podnijete u avgustu.

S obzirom na činjenicu da taj sud trenutno čini troje od sedmoro sudija, a da je za odlučivanje neophodan kvorum, kao i da je konkurs za odabir preostalih četvoro sudija u toku, neizvjesno je kada će uslijediti odlučivanje o tom pitanju.

Takođe, ocjenu ustavnosti Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore i Zakona o Glavnom gradu može prolongirati i opterećenje Ustavnog suda, jer je u ovom trenutno neriješeno više od tri hiljade predmeta, od kojih je 2.788 ustavnih žalbi.

Zbog iznijetih činjenica koje jasno dokazuju da Ustavni sud još uvijek nije razmotrio inicijativu o ustavnosti „zetskih zakona“, objavu portala Borba ocjenjujemo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.