Fotografija iz 2019 ne prikazuje iranske kamione koji nose oružje u Siriju

169

Da dezinformacije u stopu prate krizne situacije pokazalo se i na primjeru eskalacije sukoba između Irana i Izraela. 

Osim što su se na društvenim mrežama pojavili snimci Palestinaca koji navodno slave napad na Izrael, iako su povod i vrijeme okupljanja sasvim drugačiji, tu su očekivano i nezaobilazne informacije o naoružanju. 

“Najnovije vijesti: Iranski kamioni prelaze granicu od Iraka do Sirije noseći razne vrste oružja”, piše između ostalog u objavi koja je podijeljena na Fejsbuku (arhivirano ovdje) uz fotografiju koja prikazuje kamione koji nose određenu vrstu vojnog naoružanja. 

Obrnuta pretraga fotografija pokazuje da je fotografija zaista nastala u Iranu, ali godinama prije nedavnog napada te zemlje na Izrael, a kontekst je potpuno drugačiji od onog koji se navodi u spornoj objavi.  

Riječ je o agencijskoj fotografiji objavljenoj još 2019. godine, a ona prikazuje kamione iranske vojske natovarene projektilima koji su korišćeni kao dio proslave Nacionalnog Dana vojske u Teheranu. 

Dodatno, ova fotografija je ilustrativno korištena nebrojano puta do sada za razne medijske tekstove koji se odnose na konflikt na Bliskom istoku, što je moguće zaključiti na osnovu Gugl pretrage. Između ostalog, identičnu fotografiju sadrže i tekstovi pojedinih regionalnih portala objavljenih u različitim vremenskim periodima. 

Takođe, da je riječ o fotografiji koja se prikazuje u pogrešnom kontekstu ukazali su i faktčekerski portali AFP i Logically.  

Objavi sa Fejsbuka dajemo ocjenu dezinformacija. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

In this article