Za vremenske nepogode krive su klimatske promjene a ne „fina prašina“ iz aviona

149

Ekstremne vremenske prilike i poslijedice koje one ostavljaju veliki su izazov za našu planetu i njenu populaciju. 

Bilo da je riječ o šumskim požarima, sušama, tropskim vrućinama, poplavama ili ciklonima, svijet se mnogo puta do sada susreo sa izazovima koji opominju koliko priroda može da bude nemilosrdna. 

Uprkos činjenici da navedene elementarne nepogode ne predstavlja nikakvu novost, stav nauke je jasan i nedvosmislen i on opominje da su učestalost i povećan obim ekstremnih vremenskih uslova zapravo poslijedica klimatskih promjena. 

Ipak, postoje oni koji sa naučnim činjenicama ne samo da nisu saglasni, već ih predstavljaju kao dio zavjere usmjerene protiv čovječanstva. 

Tako u jednoj fejsbuk objavi (arhivirano ovdje) možemo pročitati da su vremenske nepogode zapravo produkt „kontrole vremena“ a ne klimatskih promjena. 

Kao posebno interesantna, izdvaja se teza o primjeni „fine prašine“, koja, ako je vjerovati autoru jednog videa, služi kao glavno sredstvo kojim se utiče na „kontrolu vremena.“  

„Klimatske promjene ili kontrola vremena? Kada se pojave ekstremni vremenski uvjeti, klimatske promjene brzo se identificiraju kao uzrok. Što ako su takvi ekstremni vremenski događaji posljedica ciljane kontrole vremena“, pita autor posta. 

U okviru objave podijeljen je i video snimak u kojem se između ostalog navodi: 

„Ekstremni vremenski uslovi sada se odmah pripisuju CO2 koje je stvorio čovjek. Međutim, metode kontrole vremenskih prilika koje mogu uzrokovati tako ekstremne vremenske nepogode istražuju se i patentiraju decenijama. Preferirano sredstvo je fina prašina od aluminijuma, kaljcijuma i drugih stvari. Nalaze se u gorivu redovnih aviona i ulaze u atmosferu putem ispuštanja iz istih. Ali ih takođe raspršuju i posebni avioni“. 

Na samom početku primjećujemo relativizaciju uloge čovjeka u procesu klimatskih promjena, što je potpuno neutemeljeno ako uzmemo u obzir da je naša svakodnevnica i način funkcionisanja prosječnog stanovnika planete nešto što itekako doprinosi cjelokupnom problemu. 

Detaljnije o tome možemo čitati u analizi platforme za provjeru činjenica o klimatskim promjenama, Climate Feedback, gdje je ukazano na to da su posljednjih par vjekova porasle antropogene emisije sa promjenom čovjekove svakodnevnice, a naročito razvojem industrije. 

Nadalje, u objavi se čuvena teorija zavjere o kontroli vremena naslanja na takozvanu „finu prašinu“ koju ispuštaju avioni putem goriva, čiji je, kako možemo pročitati, glavni element – aluminijum. 

Isti taj aluminijum mnogo puta do sada, teoretičari zavjere dovodili su u vezu sa „kemtrejlsima“. 

U okviru jedne analize čiji je cilj opovrgavanje teorija o postojaju „kemtrejlsa“ govori se upravo u aluminijumu, u kontekstu njegovog nepostojanja u tragovima koje na nebu ostavljaju avioni . 

„Auspuh mlaznog motora sadrži ugljendioksid, okside sumpora i azota, neizgoreno gorivo, čađ i metalne čestice, kao i vodenu paru. Čađ osigurava mjesta kondenzacije vodene pare. Ostale prisutne čestice u vazduhu potpomažu kondenzaciji“, navodi se u analizi časopisa Scientific American

Nakon demistifikacije pojma  „fina prašina“, vraćamo se na čuvenu teoriju zavjere kontrole vremena od strane HAARP-a (High Frequency Active Auroral Research Program) odnosno Programa aktivnog auroralnog istraživanja visoke frekvencije. 

Interesantno je kako je akronim HAARP pod uticajem teoretičara zavjere počeo da se percipira kao riječ koja ima negativan kontekst. 

Ono što svakako treba napomenuti jeste da je riječ o Programu koji za cilj, između ostalog ima, da uz pomoć savremenih tehničkih kapaciteta pomogne razvoju napredne tehnologije radiokomunikacija, tačnije da utvrdi na koji način gornji slojevi atmosfere (jonosfera) utiču na radiosignale.  

HAARP koristi visokofrekventne radioantene koje su smještene na Aljasci. 

Na zvaničnom sajtu HAARP projekta jasno je definisano za šta se on koristi i koji su ciljevi istraživanja.  

Oni uključuju “temeljno proučavanje fizičkih procesa na radu u najvišim dijelovima naše atmosfere, zvanim termosfera i jonosfera”. Dakle, ne postoje nikakvi dokazi da ova tehnologija može uticati na promjenu vremenskih prilika, niti uopšteno na zdravlje ljudi. 

Uzimajući u obzir sve navedene činjenice i objašnjenje koje one nude, sa punim pravom možemo zaključiti da je u fejsbuk postu iznijet čitav niz teorija zavjere koje se tiču navodne kontrole vremena putem raznih alata, među kojima je i zaprašivanje iz vazduha. 

Zbog toga smo objavu ocijenili kao teorija zavjere. 

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza. 

In this article