Fotografijom starom 13 godina najavljuju uvođenje Evrope u „veliki rat“ 

246

Narativ zvanične Moskve o navodnoj tendenciji Zapada da rusko-ukrajinski rat proširi na cijeli kontinent, pa čak i šire, savršeno odgovara dežurnim rusofilima koji u svojim objavama na društvenim mrežama svakodnevno prizivaju rat širokih razmjera. 

Tako smo uočili fejsbuk objavu (arhivirano ovdje) u kojoj je podijeljena fotografija na kojoj se vidi veći broj tenkova, a uz nju se navodi kako je „Teški oklop preplavio jugoistočnu Evropu“. 

„Nekako s’proljeća sve me na rat podsjeća! Pripadnici izabranog naroda će da “brane” Ukrajinu i uvedu Evropu u veliki rat…pitanje je dana kad?“, piše u opisu navedenog posta. 

Uprkos dovođenju u vezu isporuke NATO naoružanja i „uvođenja Evrope u veliki rat“, takve teze su neodržive jer je riječ zapravo o dopremanju opreme od strane SAD, sa ciljem jačanja kapaciteta savezničkih zemalja. 

Na sajtu Vojske Sjedinjenih Američkih Država objavljen je članak u kojem se navodi kako je luka Aleksandropolis na sjeveru Grčke ušla u istoriju nakon prihvata velike količine vojne opreme koja služi za jačanje NATO-a u Evropi. 

„Luka Aleksandropolis u Grčkoj ušla je u istoriju održivosti jer je omogućila prihvat  “teške” pješadijske brigade 11. marta 2024. Komanda i Helenske snage preuzele su otprilike 3.000 komada opreme koja uključuje borbena vozila Bradley, združena laka taktička vozila, terenska vozila otporna na zasjedu i M1 Abrams tenkove sa broda američke Mornarice – Leroy A. Mendonca. Oprema će biti transportovana na više lokacija kako bi se stvorila brza borbena moć za odvraćanje potencijalne agresije usmjerene ka NATO saveznicima“, navodi se na sajtu U.S.Army. 

O ovoj istorijskoj isporuci za Alijansu, pisali su i grčki mediji. Vijest je prenijela i ruska novinska agencija TASS

Osim tvrdnje da je ova isporuka put ka uvođenju Evrope u veliki rat, pomenuta fejsbuk objava sadrži još jedan sporan element, a to je fotografija koja je podijeljena u okviru nje. 

Naime, u postu imamo priliku da vidimo veliki broj tenkova iskrcanih u luci. Međutim, pretragom fotografije dolazimo do 2011. godine i saznanja da je riječ o naoružanju koje je svojevremeno iskrcano u Južnoj Koreji. 

„Vojnici i civilni radnici iz 837. transportnog bataljona provjeravaju i utovaraju nove M2A2 i M3A3 Bradleyjeve tenkove na vagone na Pieru 8 u Busanu 29. juna. Ukupno 168 novih Bradleya isporučeno je u Južnu Koreju na USS Watson kako bi se distribuirali u 2. pješadijskoj diviziji do kraja oktobra 2011”, opis je na sajtu Alamy iste one fotografije koju smo vidjeli u fejsbuk postu. 

Dalja pretraga dovodi nas i do jednog sajta koji se bavi naoružanjem. U okviru istog pronalazimo članak iz 2011. godine u kojem se nalazi fotografija američkih tenkova. U tekstu možemo pročitati i da je riječ o isporuci opreme u Južnu Koreju

Uzimajući u obzir činjenice da dopremanje naoružanja SAD kojim se jača otpornost NATO članica, kao i fotografija iz Južne Koreje stara skoro 13 godina ne znače uvođenje cijele Evrope u „veliki rat“, objavi sa fejsbuka dali smo ocjenu dezinformacija. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

In this article