Potresna slika kruži društvenim mrežama, na kojoj se vidi uplakana majka sa djecom u ruševinama. Iako nije navedena lokacija gdje je fotografija navodno nastala, a s obzirom na to da trenutno bukti rat u Gazi, vjerovatno da je neki korisnici iz tog razloga i dijele.  

U jednoj od objava, koja se masovno šeruje navodi se:  

Slika dana

Iako jako uznemirujuća, fotografija na prvi pogled djeluje da je nastala uz pomoć vještačke inteligencije (AI). Na njoj je primjetno više nedosljednosti, poput nesrazmjernih prstiju žene, jako crnih očiju i nedostajućeg trupa i nogu djece…  

Dva alata koja pomažu kod identifikovanja AI generisanih fotografija dala su rezultate da u pitanju jeste vještačka inteligencija.  

Daljom pretragom dolazi se do statusa Diaba Abu Džahje, arapskog aktiviste i pisca na X-u i Fejsbuku. On je četvrtog marta na svojim profilima podijelio istu fotografiju, uz koju je naveo:  

“AI je dobio novinske članke u posljednjih 5 mjeseci i zatraženo je da predstavi suštinu situacije u Gazi na slici. Ovo je rezultat. Čini se da vještačka inteligencija ima više humanosti od mnogih ljudi kojima je suština nedostajala i dalje nedostaje. 
#StopGazaGenocide” 

Porijeklo fotografije ostaje nepoznato, a možda su je neki korisnici društvenih mreža preuzeli upravo od Džahje. Međutim, za razliku od njega koji je jasno naveo da je u pitanju AI, neki to nijesu uradili i stiče se utisak da se radi o stvarnoj situaciji. 

Rat u Gazi neizbježna je tema širom svijeta, pa je daljom pretragom društvenih mreža moguće doći do fotografija sa istom tematikom, ali za koje je apsolutno jasno “na prvu” da ih je stvorila vještačka inteligencija (1, 2, 3, 4). 

Iako ova fotografija vjerovatno nije objavljena s lošom namjerom, a s obzirom na sve navedeno, ona dobija ocjenu – lažna vijest.  

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article