hvatanje-za-slamku

Da li ste se ikada u životu pitali kako da ubacite slamku u tetra pak? Koja strana ide prva? Ona sa pravim dijelom i zašiljenim vrhom, ili ipak ona koja se može “nakriviti”? Ako je sudeći po društvenim mrežama, dobar dio djetinjstva svi smo proveli u zabludi.

Vijest koja je “srušila” internet i obišla svijet kaže da cijelog života pogrešno koristimo slamku za sok. Nijesu ni poznati teoretičari zavjere bili lijeni, pa su uhvatili “voz” da pridobiju lajkove. Na Fejsbuku se masovno dijeli objava u kojoj se kaže:

Moj život je bio laž!

Od malih nogu pijem sok pogrešno…

Da sam juče umro…

Priložena je i ilustracija, koja je predmet sporenja na internetu:

S obzirom na to da je ova informacija zaokupila ogromnu pažnju na društvenim mrežama, ali i u medijima, postala je interesantna i fekt-čeking zajednici.

Španska Maldita je kontaktirala više proizvođača pakovanja za sokove, kako bi razriješili dilemu: kako koristiti slamku.

Marina Sančez, iz kompanije koja distribuira tetra pakove za španske brendove, za Malditu kaže da nije tačno da pola života pogrešno koristimo slamke:

“Naše “U” oblikovane papirne slamke su dizajnirane tako da duži pravi dio služi za otvaranje pakovanja, uz pomoć donjeg dijela za probijanje. Po otvaranju, duži pravi dio je onaj koji treba ubaciti u pakovanje. Gornji dio sa “harmonikom” je dizajniran tako da se ugao slamke podesi po ukusu konzumenta…”

Patent za “U” slamku, odnosno “cjevčicu za piće” kako je zvaničan naziv, 1937. registrovao je pronalazač Džozef B Fridman.

Njegova ideja o savitljivoj slamci potekla je dok je gledao kako se njegova kćerka muči sa, tada tradicionalnim, ravnim slamkama. Iz same fotografije je jasno da savitljivi dio ide gore.

Vijest o “otkriću godine” prenijeli su portali, kao što su CDM, ALO i Republika, Lajk.rs, Imperij…

Većina portala poziva se na viralne objave sa Tik Toka.

Savitljiva slamka se definitivno može koristiti kako god kome odgovara. Ali, uzimajući u obzir da je kreirana sa ciljem da savitljivi dio bude gore, a pravi dio u samom pakovanju, ova objava dobija ocjenu – dezinformacija.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Edit: 21.7.2022.

Portal Alo (Naj žena) objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Edit: 31.10.2022.

Portal Lajk.rs objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

In this article