Japan još uvijek nije ispustio vodu iz nuklearne elektrane Fukušima

805

Dežurni eksperti za razna pitanja na društvenim mrežama često upućuju savjete i upozorenja, iako bi upravo njihov sadržaj trebalo čitati sa rezervom.

Tako nas dezinformator i teoretičar zavjera, Saša Borojević u objavi od 29. juna upozorio da prilikom kupovine ribe, pročitamo detalje o porijeklu, jer kako tvrdi, Fukušima je ispustila više litara radioaktivne vode.

“Upozorio sam večeras javnost da vode računa kada idu u kupovinu da pogledaju dekleraciju odakle vodi poreklo riba oslić, škarpina, bakalar i ako na dekleraciji piše FAO 7, FAO 28, FAO 30 i FAO 32..IZBEGAVAJTE!!!

Zašto!?

Zato što je Fukušima ispustila 1 300 000 litara radioaktivne vode ovih dana u Tihi okean, to je preogromna količina, jer samo 1 litra radioaktivne vode je mnogo a ne 1 300 000.

I tu se nalazi ribolovno područje gde je Fukušima, koje je Svetska zdravstvena organizacija označila kao oblast ribolovno FAO 30 i FAO 32”, napisao je Borojević u objavi.

Kako bi potkrijepio svoje tvrdnje o ispuštanju radioaktivne vode u okean iz nuklearne elektrane Fukušima, koja je 2011. godine oštećena u cunamiju, Borojević je narednog dana objavio tekst Blica koji datira od sredine 2014. godine.

Tačno je da u objektu Fukušima ponestaje prostora za skladištenje vode, koja je korišćena za hlađenje nuklearnih reaktora. Japanska vlada je razmatrala, a onda 2021. godine napravila konkretan plan o otpuštanju te vode iz koje je većina radioaktivnih elemenata filtrirana.

Ipak, prema javno dostupnim informacijama, tvrdnja da je iz Fukušime već ispušteno na hiljade litara radioaktivne vode u Tihi okean nije tačna, jer taj proces još nije počeo.

Osim toga, Međunarodna agencije za atomsku energiju (IAEA) Ujedinjenih nacija saopštila je 4. jula da je dvogodišnja revizija pokazala da bi ispuštanje vode imalo zanemarljiv uticaj na životnu sredinu, a da planirane aktivnosti japanske vlade ispunjavaju bezbjednosne standarde.

Početkom jula Japan je posjetio i generalni direktor te organizacije Rafael Grosi.

Grosi je obišao mjesto gdje će prečišćena voda biti ispuštena, a tom prilikom je izjavio da ne postoje prepreke  da Japan sprovede svoj plan.

„Zadovoljan sam onim što sam vidio“, izjavio je Grosi nakon obilaska opreme u fabrici za planirano pražnjenje. „Ne vidim neriješene probleme“, dodao je on.

IAEA je, u svom konačnom izvještaju o planu Fukušime, zaključila da će prečišćena otpadna voda, koja će i dalje sadržati malu količinu radioaktivnosti, biti bezbjednija u odnosu na ono što su međunarodni standardi.

Prema posljednjim informacijama koje je objavila azijska novinska agencija Nikei 5. jula, Japan će početi u avgustu ove godine otpuštanje vode.

“Japanska vlada se sprema da počne da ispušta prečišćenu vodu iz nuklearne elektrane Fukušima Daiči u more već u avgustu, sada kada je nuklearni nadzor UN-a dao zeleno svijetlo za taj potez, saznaje Nikkei.

Kišida se u utorak sastao sa generalnim direktorom Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafaelom Grosijem, primivši sveobuhvatan izvještaj koji opisuje bezbjednosnu procjenu Agencije u vezi sa ispuštanjem vode.

„Nećemo dozvoliti emisije koje su štetne po zdravlje i životnu sredinu naroda Japana i svijeta“, rekao je Kišida Grosiju. „Nastavićemo da pažljivo objašnjavamo situaciju na domaćem i međunarodnom nivou uz visok nivo transparentnosti na osnovu naučnih dokaza”, prenosi azijska novinska agencija.

Zbog svega navedenog spornu objavu ocjenjujemo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

In this article