Reciklirana dezinformacija: Na naslovnici hrvatskog časopisa nije Draža Mihajlović

664

Teme oko kojih se često vodi rasprava u okviru našeg govornog područja su svakako određeni istorijski događaju i ličnosti,  a različita sporenja često prate neutemeljene i izmišljene tvrdnje, kao i lažne vijesti.

Naime, više korisnika Fejsbuka (1, 2, 3) je objavilo naslovnu stranu hrvatskog “Jutarnjeg lista” na kojoj centralnu poziciju zauzima fotografije Draže Mihajlović.

Iako nevjerovatno, ali objavu prati komentar korisnika koji insinuira da Hrvatska želi da prisvoji četničkog vođu i saradnika okupatora Dražu Mihajlovića.  

“Posle Tesle, uzeli nam i Čiču…”, napisao je u objavi jedan korisnik Fejsbuka.

Naslovna strana koja se, ponovo, dijeli na društvenim mrežama nije vjerodostojna, na šta je tim Raskrinkavanja ranije ukazao. U pitanju je obrađena fotografija, a dio koji se odnosi na Dražu Mihajlovića je umetnut.

Tim Raskrikavanja je prethodno kontaktirao Redakciju Jutarnjeg lista u namjeri da potvrdimo vjerodostojnost naslovne strane tog dnevnog lista koja je objavljena 16. avgusta 2016. godine.
Na originalnoj naslovnici koju nam je redakcija Jutarnjeg lista dostavila, nema „Dražena“ Draže Mihajlovića. 

Na originalnoj naslovnici objavljenoj 16. avgusta 2016. godine predstavljena je životna priča hrvatskog jedriličara Tončija Stipanovića, a centralni naslov glasi “Hrvatska u top 5 država sa najvećim rastom turizma”.

Objavama na Fejsbuku dajemo ocjenu lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article