Klimatske promjene su i hlađenje i zagrijavanje planete 

173

Klimatske promjene nastavljaju da zaokupljaju pažnju javnosti, a jedna studija unijela je malo konfuzije na Fejsbuku.  

U nekoliko objava tvrdi se: (1, 2, 3) (arhivirano: 1, 2, 3

Zaokret: Ledeno doba umjesto globalnog zatopljenja: Njemački ministar Lauterbach najavljuje da će se Europa ohladiti za 30 stupnjeva 

U uvodu u tekst na portalu Epoha, kaže se:  

“Do sada smo išli “neumoljivo prema svijetu toplijem za tri stupnja” – ali sada klimatski apokaliptičari mijenjaju kurs: Njemački ministar zdrastva Karl Lauterbach, koji je sada bio osuđivan samo kao ministar panike i koji je nedavno bio zauzet smišljanjem golemog broja smrti od vrućine, sada objavio na X da Europa ide prema hlađenje do impresivnih 30 Celzijevih stupnjeva. “ 

Prije svega, njemački ministar zdravlja, Karl Lauterbah, ne najavljuje da će se Evropa ohladiti za 30 stepeni. On je na X-u podijelio članak sa Špigla, u kojem se govori o studiji holandskih istraživača. O istoj studiji pisali su i CNN i Gardijan. U opisu podijeljenog teksta, Lauterbah je napisao:  

“Uznemirujuća studija AMOC sistema, cirkulacija između tople i hladnije morske vode od juga ka sjeveru. Stefan @rahmstorf @PIK_Klima već duže vrijeme upozoravaju na prekretnicu AMOC-a. U Evropi bi moglo biti i do 30 stepeni hladnije, na jugu bi moglo biti ekstremno vruće.” 

Lauterbah se poziva na upozorenja profesora fizike okeana na univerzitetu u Potsdamu, Štefana Ramštorfa i njegov rad u okviru Instituta za ispitivanje uticaja klime, koji se takođe bavio AMOC sistemom.  

Šta je AMOC sistem? 

Prema pisanju medija, AMOC: “opisuje složen sistem struja u Atlantskom okeanu. Smatra se ključnom komponentom u regulisanju klimatskih uslova na planeti”.  

Još jedan opis AMOC-a bio bi: “Atlantska meridionalna preokretna cirkulacija (AMOC) — čiji je dio Golfska struja — funkcioniše kao džinovska globalna pokretna traka, odvodeći toplu vodu iz tropskih krajeva prema dalekom sjevernom Atlantiku, gdje se voda hladi, postaje slanija i tone duboko u okean, prije nego što se proširi na jug. Struje prenose toplotu i hranljive materije u različite oblasti svijeta i igraju vitalnu ulogu u održavanju relativno blage klime velikih dijelova severne hemisfere.” 

Tim istraživača na čelu sa Reneom van Vestenom objavio je dokument pod nazivom: “Signal ranog upozorenja zasnovan na fizici pokazuje da je AMOC na prekretnici”. U njemu je sadržana tvrdnja o mogućem zahlađenju Evrope od 30 stepeni, a koja je u spornim objavama pripisana Lauterbahu. 

U studiji van Vestena, koju je Lauterbah podijelio navodi se:  

“Naučnici su koristili superkompjuter za pokretanje složenih klimatskih modela tokom perioda od tri mjeseca, simulirajući postepeno povećanje slatke vode u AMOC – što predstavlja topljenje leda, kao i padavine i oticanje rijeka, što može da razblaži salinitet okeana i oslabi struje.  

Dok su polako povećavali slatku vodu u modelu, vidjeli su da AMOC postepeno slabi sve dok se naglo nije urušio. Ovo je prvi put da je kolaps otkriven korišćenjem ovih složenih modela, koji predstavljaju „loše vijesti za klimatski sistem i čovječanstvo“, navodi se u izvještaju. 

U studiji se dalje navodi da bi kolaps AMOC-a bio katastrofalan i da bi uslovio da dijelovi Evrope dožive pad temperature do 30 stepeni u rasponu od 100 godina, da bi se zemlje na južnoj hemisferi suočile sa pojačanim zagrijavanjem, te da bi se kišne i sušne sezone u Amazonu mogle poremetiti, kao i da bi nivo mora mogao porasti za metar.  

Sve to govori u prilog klimatskim promjenama: zagrijavanju jednog dijela planete – hlađenju drugog, a ne o zaokretu u razmišljanju ili klimatskoj politici, koji se pripisuje njemačkom ministru. 

Sporne objave dobijaju ocjenu – dezinformacija.  

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

In this article