Jedan od najpoznatijih zviždača na svijetu, Džulijan Asanž, i dalje je iza rešetaka u Velikoj Britaniji i ovih dana vodi bitku protiv izručenja u SAD zbog optužbi za špijunažu. S obzirom na to da je suđenje u toku, moguće da je to bio povod za širenje starih dezinformacija o Asanžovom psiho-fizičkom stanju.  

Na društvenim mrežama kruži navodna Asanžova fotografija (1, 2) (arhivirano: 1,2) na kojoj se može vidjeti da je izmučen. Fotografiju prati navod:  

Dok licemerni zapad place za Navaljnim laka mu zemlja, pozdrav i podrska za Asanza. 

Preko fotografije je ispisano “Februar 2024.”, što upućuje na to da je nastala ovih dana. A, sudeći po ogromnom broju lajkova, komentara i šerova, svjetska javnost je zgrožena ophođenjem prema njemu.  

Međutim, ova fotografija nije stvarna i djelo je vještačke inteligencije (AI). O njoj smo pisali u aprilu prošle godine.  

Njen autor, tviteraš The Errand Friend, to je i potvrdio za AP i Bild i tada je rekao:  

“Moja namjera je bila da napravim fotografiju zasnovanu na dokumentovanim dešavanjima oko Džulijana. Nakon hapšenja, u suštini mu je zabranjeno pojavljivanje u javnosti, uključujući i na sopstvenim suđenjima. To znači da javnost nije u mogućnosti da svjedoči šta mu je učinjeno, ali postoje dokazi o njegovom psihičkom i fizičkom padu. Tražio sam, kroz ovu fotografiju, da stvorim nešto što dovodi ljude u moralnu dilemu. Šta javnost radi kada može aktivno da vidi to stanje…” 

The Errand Friend je potvrdio/la da je koristio/la program Midjourney, koji je korišćen i kod drugih montaža poznatih ličnosti.   

Raskrinkavanje je, osim o Asanžu, pisalo i o drugim slučajevima gdje je korišćena vještačka inteligencija, a u kojima je javnost mogla biti dovedena u zabludu. AI programi su i dalje lako dostupni i kroz njih je moguće generisati bilo kakav sadržaj, kakav autor zamisli. 

Pomenute objave dobijaju ocjene – lažna vijest i reciklaža. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

Ocjenu “recikLAŽA” dobija medijski sadržaj koji iznova koristi već objavljene informacije bez jasne naznake vremenskog perioda na koji se sadržaj odnosi. Tekst se reciklira u određenom trenutku kako bi se manipulisalo zaključcicima konzumenta medijskog sadržaja. 

In this article