Sjećate li se pandemije koronavirusa i dezinformacija koje su išle uz nju? E, pa dosta njih preživjelo je do danas.  

U recikliranom postu, kojim smo se bavili i prije dvije godine, kaže se

Španska državna meteorološka agencija (AEMET) učestvovala je u operaciji prskanja biocida (Kemtrails). 
Španska vlada prskala je svoje građane hemijskim jedinjenjima u okviru tajnog programa UN-a, za borbu protiv Kovid-19, samo mesec dana nakon što je SZO proglasila globalnu pandemiju. 
Cela Španija je zatvorena kako bi se olakšale operacije prskanja iz vazduha, dok je narodu rečeno da je to zbog sprečavanja širenja virusa. Španska vlada priznaje da je prskala građane hemijskim tragovima po nalogu UN-a. 
Do skoro su govorili da su to sve teorije zavere… 

U junu 2022. pisali smo da španska vlada nije priznala da je prskala građane kemtrejlsima po nalogu UN-a. Radi se o teoriji zavjere koja kola još od 2015, pa se ponovo pojavila oko 2018, zatim 2022. Vjerovatno je dosta često podgrijava jedan od najpopularnijih portala lažnih vijesti na svijetu – The people’s voice, koji je o tome pisao, a čiji sadržaj preuzimaju pojedini regionalni profili koji šire teorije zavjere.  

Kako smo tada pisali, u jeku pandemije u Španiji došlo je do porasta broja preminulih, pa je vlada naložila vojsci da dezinfekuje javne površine. Španska vlada tada je naredila da se koriste i “vazdušna sredstva” kako bi se pokrile veće površine. U službenom listu pisalo je

“Naredba SND/351/2020 od 16. aprila kojom se ovlašćuju jedinice NBC Oružanih snaga i Jedinice za vanredne situacije da koriste biocide odobrene od Ministarstva zdravlja, za dezinfekciju u borbi protiv zdravstvene krize izazvane COVID-19. “ 

Da španska državna meteorološka agancija nije učestvovala u prskanju biocida, pisale su i kolege iz španskog Newtral-a. 

Ova objava dobija ocjene – teorija zavjere i reciklaža. 

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza. 

Ocjenu “recikLAŽA” dobija medijski sadržaj koji iznova koristi već objavljene informacije bez jasne naznake vremenskog perioda na koji se sadržaj odnosi. Tekst se reciklira u određenom trenutku kako bi se manipulisalo zaključcicima konzumenta medijskog sadržaja. 

In this article