Ko je izavao požar: Saharski pijesak ili neodgovorni pušač?

1238
pozar-klivlend

Viralni snimci koji putuju društvenim mrežama od korisnika do korisnika, često izgube pravo značenje i oblikuju ih nagađanja korisnika Fejsbuka. Jedan od takvih slučajeva je i snimak na kom se vidi požar u Klivlendu u Americi, koji se dijeli na Fejsbuku.

U komentarima se diskutovalo da li je u pitanju saharski pijesak, fotomontaža ili čak posljedice 5G mreže.

Međutim, iako se saharski pijesak može pretvoriti u neprijatnu oluju, stvoriti maglu i narandžasti odsjaj koji podsjeća na vatru ipak se razlikuje od onoga što vidimo u priloženoj objavi.

Snimak je izvorno objavljen na TikToku 19. juna i čuju se riječi, zatečenog prizorom, autora koji poziva drugog mladića da se udalji od vatre. 

Slični snimci iz Klivlenda pojavili su se i na Tviteru dan ranije, pa se može zaključiti da je riječ o istom događaju sa pretpostavkom da korisnici objavljuju shodno svom nahođenju. Viralan je i miksovani pregled ali ništa nije upućivalo na saharsku prašinu.

Na zvaničnom Tviter profile Vatrogasne divizije Klivlenda, objašnjeno je istog dana, 18. juna, da je počeo požar u 2 sata ujutru kada se zapalila trava i malč.

I tamošnji mediji prenose da su vatrogasci na terenu zatekli 20 požara u popularnom kvartu za noćni provod, Flats koje je izazvala, kako procjenjuju, nepravilno odložena cigareta a vjetar pomogao da se vatra proširi. Takođe, ni u jednom segmentu u pomenutim tekstovima ne pominje se oluja saharskog pijeska te nije jasno odakle potiče ideja da bi to mogla biti ta nepogoda.

Usljed nedovoljne informisanosti ili namjerno, stiče se pogrešan dojam o video materijalu objavljenom na našim prostorima pa zaključujemo da je u pitanju dezinformacija.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

In this article