nadal

Jedan od najboljih tenisera svih vremena, Rafael Nadal, nije odigrao polufinale Vimbldona i na crtu Novaku Đokoviću za prestižni trofej stao je Nik Kirjos. Nadal je i tokom četvrtfinalnog meča protiv Tejlora Frica imao problema, ali je uspio da dođe do pobjede. Nedugo potom objavio je da ne može nastaviti takmičenje.

A, zašto je Nadal odustao? Ako pitate dezinformatore, razlog je vakcina. U jednom postu na Fejsbuku navodi se:

Nadal u videu kaže:

Tokom objavljenog videa, pored Nadala ispisana je grafika koju prati broj navodnih smrti i posljedica izazvanih vakcinacijom. Samim tim, pokušava se ukazati i na to da se i povlačenje španskog tenisera dovodi u vezu sa vakcinom.

Nadal je, dakle, održao konferenciju za novinare gdje je rekao:

To znači da Nadalovo odustajanje od polufinala Vimbldona nema veze sa vakcinom, već sa bolovima u trbuhu.

Nije prvi put da se medicinska stanja sportista dovode u vezu sa vakcinacijom. Do sada smo pisali o tome da američki košarkaš Kejleb Svanigan nije umro zbog posljedica vakcinacije, kao i da plivačica Anita Alvarez nije kolabirala iz istog razloga. Na meti je bio i popularni fudbaler Serhio Aguero.

Ova informacija dobija ocjenu – lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article