nadal

Jedan od najboljih tenisera svih vremena, Rafael Nadal, nije odigrao polufinale Vimbldona i na crtu Novaku Đokoviću za prestižni trofej stao je Nik Kirjos. Nadal je i tokom četvrtfinalnog meča protiv Tejlora Frica imao problema, ali je uspio da dođe do pobjede. Nedugo potom objavio je da ne može nastaviti takmičenje.

A, zašto je Nadal odustao? Ako pitate dezinformatore, razlog je vakcina. U jednom postu na Fejsbuku navodi se:

Popularni Rafa Nadal otkazuje učešće na Vimbldonu…kaže da mu je i serviranje problem, a kamoli teniski meč…šta reći…koju posluku porati…možda čaj od borovih iglica…

Nadal u videu kaže:

Donio sam svoju odluku jer vjeruje,m da ne mogu pobijediti dva meča pod ovim okolnostima. Ne mogu servirati…nije to samo da ne mogu servirati pravom brzinom, već ne mogu praviti normalne pokrete kako bih servirao, znate… tako da, nakon toga, zamišljajući sebe da pobjeđujem u dva meča…  i zbog poštovanja prema sebi na neki načlin, ne želim ići tamo i ne biti dovoljno kompetitivan da bih igrao na nivou na kojem bih trebao igrati kako bih postigao svoje ciljeve, sa velikom šansom da sve pogoršam.

Tokom objavljenog videa, pored Nadala ispisana je grafika koju prati broj navodnih smrti i posljedica izazvanih vakcinacijom. Samim tim, pokušava se ukazati i na to da se i povlačenje španskog tenisera dovodi u vezu sa vakcinom.

Nadal je, dakle, održao konferenciju za novinare gdje je rekao:

“Poznato vam je da imam pokidan trbušni mišić. Cijeli dan razmišljam o ovoj odluci. Ali ako nastavim da igram povreda će se samo pogoršati. Jako sam tužan što moram to reći”.

To znači da Nadalovo odustajanje od polufinala Vimbldona nema veze sa vakcinom, već sa bolovima u trbuhu.

Nije prvi put da se medicinska stanja sportista dovode u vezu sa vakcinacijom. Do sada smo pisali o tome da američki košarkaš Kejleb Svanigan nije umro zbog posljedica vakcinacije, kao i da plivačica Anita Alvarez nije kolabirala iz istog razloga. Na meti je bio i popularni fudbaler Serhio Aguero.

Ova informacija dobija ocjenu – lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article