Informacija koja je uznemirila srpsku javnost ovih dana tiče se navodnog otvaranja ambasade Kosova u Beogradu. Vijest se masovno dijeli na društvenim mrežama, a među onima koji su je distribuirali su i neki od najpopularnijih dezinformatora u regionu, poput Saše Borojevića.  

Navodno otvaranje ambasade u Beogradu prate opisi poput: (1, 2, 3, 4, 5)  

KONAČNA KAPITULACIJA!?!?!? 
Otvorena ambasada Kosova u Beogradu 

Srbi Srećna vam ambasada Kosova u Beogradu 

Ambasada Kosova u Beogradu radi 

Borojević je na Instagramu napisao da je “otvorena ambasada šiptarske tvorevine”, ali je zatim promijenio sadržaj objave i dodao da je u pitanju “provokacija Šiptara”.  

Sporni navodi brzo su stigli do srpskih medija, kao i do vrha države, pa je reagovao i šef diplomatije, Ivica Dačić. On kaže:  

“Moram da istaknem da Priština nema, ne može da ima, niti će ikada imati svoje diplomatsko predstavništvo u Beogradu, bez obzira kako oni to pokušavali da predstave svojoj javnosti.“  
 
Dačić je u svom stilu zaključio da će Kosovo prije otvoriti ambasadu na mjesecu, nego u Srbiji.  

Kako je došlo do pometnje? 

Na sajtu kosovskog ministarstva spoljnih poslova postoji rubrika “Ambasade”, a među njima se našla i ona navodna u Beogradu. U opisu se navodi:  

“Kancelarija za vezu Kosova u Srbiji osnovana je Briselskim sporazumom, koji je postignut između Republike Kosovo i Srbije, uz posredovanje Evropske unije, 31.05.2013. godine u Briselu.  

Primarna odgovornost Kancelarije za vezu Kosova u Srbiji je da prati pitanja u vezi sa normalizacijom odnosa između Republike Kosovo i Srbije, posmatrano iz ugla Vlade Republike Kosovo, i da se bavi svim problemima koji mogu nastati. svakodnevno, uključujući i one sa kojima se suočavaju državljani Republike Kosovo koji borave u Srbiji ili tokom tranzita preko teritorije Srbije.  

U ovom procesu, Evropska unija ima ulogu posrednika pružajući pomoć zasnovanu na najboljim praksama Evropske unije u ovoj oblasti.  

Sedište Kancelarije za vezu Kosova u Srbiji nalazi se u prostorijama Delegacije Evropske unije u Srbiji, u Beogradu.” 

N1 piše da je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije navelo da Kancelarija nema diplomatski status, niti predstavlja uvertiru za otvaranje ambasada.  

N1 je, takođe, posjetio adresu koja se navodi na sajtu navodne ambasade i došao do zaključka da je tu smještena delegacija Evropske unije, što jeste u skladu sa informacijom da je EU posrednik za Kosovare u Srbiji preko Kancelarije. 

Zabuna svakako stoji, jer se u dijelu ambasada na sajtu kosovskih vlasti nalazi i Beograd, iako je objašnjeno da je u pitanju kancelarija.  

Kako god, širenje informacije da je otvorena ambasada Kosova u Beogradu i to neposredno pred izbore u Srbiji, kao i nakon incidenata na sjeveru Kosova, ima potencijal da dovede do pogoršanja ionako napete situacije. 

Zbog toga je važno iznijeti činjenice, kojima se dolazi do zaključka da sporne objave predstavljaju – dezinformaciju.  

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

In this article