Ruska propaganda ne miruje i to sa visokog nivoa i udarnih termina. Jedna od članica ruske Dume, Ana Kuznjecova, iznijela je šokantne tvrdnje koje, ipak, nije podržala bilo kakvim dokazom. U videu koji je moguće pogledati na Fejsbuku, Kuznjecova kaže: 

“Tokom oslobađanja Svjatogorska, naši borci su pronašli komercijalna dokumenta za prodaju djece iz sirotišta. Britanska privatna vojna kompanija je umiješana i jedna od isplata je bila od strane Koka Kole. Znam da kolege rade na ovome i daće više detalja. Samo bih dodala da je bitan aspekt ovog zločina, drage kolege – 7 odsto budžeta Ukrajine, 2 milijarde dolara su profiti sa ilegalnog tržišta organa. Naše shvatanje je da je ovaj sistem podržan sa nivoa vlade.” 

Govor Kuznjecove, koji je brzo našao put do regiona, masovno se dijeli na Fejsbuku (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 )     uz navode:  

Kompanija Coca Cola umiješana u kupovinu djece iz Ukrajine!? 
Riječ je o crnom tržištu organa 

Iz kompanije Koka Kola se nijesu oglasili ovim povodom. 

Ovom temom do sada se samo bavio Kijev post, koji piše o oživljavanju starih priča, kojima Rusija pokušava da nametne narativ da su Ukrajinci umiješani u prodaju organa.  

O ovom vidu ruske propagande ranije su pisale kolege iz makedonske Mete, a prošle godine i kanadski CBC. CBC je tada pisao, pozivajući se na obavještajne službe, da Rusija širi lažne vijesti o ukrajinskoj prodaji organa palih boraca i poginule djece, kako bi dobila podršku za invaziju.  

Da ova priča nema utemeljenje vjerovatno je najbolji dokaz i to što je objavio The people’s voice – jedan od vodećih dezinformacionih sajtova na svijetu o kojem je Raskrinkavanje već pisalo.  

Sporne objave dobijaju ocjenu – teorija zavjere.  

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza. 

In this article