Krapović nije zvao NATO da okupira region niti najavio obračun sa medijima 

354

Govor ministra odbrane Dragana Krapovića na konferenciji Atlantskog saveza danima je aktuelan, izazvao je reakcije protivnika članstva Crne Gore u NATO, ali, kako to obično biva, i dezinformacije.  

„NEVJEROVATNO – Šta je Krapović sve pričao na NATO forumu: Najavio obračun sa medijima, optužio Rusiju da želi da prenese rat na region“, objavio je IN4S, koji se svakodnevno nalazi u našoj rubrici raskrinkano.  

Borba je takođe prenijela to što je Krapović govorio u sličnom maniru kao IN4S.  

„„Crni“ Krapović zasjenio DPS-ovce i ambasadore na NATO čajanki koju je organizovala Pejanović Đurišić: Odćutao napade na Vučića, najavio ruski napad na region i zatražio od NATO-a da okupira sve u okruženju“, tvrdi Borba.  

IN4S u svom tekstu navodi da je Krapović pozvao „NATO da „poklopi“ i Srbiju kao i Crnu Goru“ dok Borba ide korak dalje i tvrdi da je „pozvao NATO da okupira sve u okruženju“. 

Krapović je zapravo rekao, a što su citirali i Borba i IN4S, da je jedini garant stalne stabilnosti na Balkanu potpuna integracija regiona u NATO.  

„Jedini garant stalne stabilnosti na Balkanu je potpuna integracija regiona u NATO. Samo tako može doći do stabilnosti u regionu. Moram da apostrofiram angažman EU i NATO mora biti veći. Oni moraju dati veći značaj prisustvom na Zapadnom Balkanu“, rekao je Krapović. 

Dakle, apsolutno nema poziva na okupaciju i „poklapanje“ kako to tumače Borba i IN4S.  

Dodatno, u NATO države ulaze dobrovoljno, odnosno, kad žele da se učlane u Alijansu one je obavještavaju o svojim namjerama da pristupe Sjevernoatlantskom sporazumu. Ukoliko se članice saglase, NATO onda poziva zemlju koja je izrazila želju za učlanjenjem da počne pristupne pregovore.  

„Sljedeći koraci uključuju potpisivanje Protokola o pristupanju pozvane države Sjevernoatlantskom sporazumu, on je poznat kao Pristupni protokol. Svaka država članica mora ratifikovati Pristupni protokol, kada to završe obavještavaju Vladu Sjedinjenih Američki Država koja je čuvar Sporazuma“, objašnjeno je na sajtu britanskog parlamenta.  

Dakle, NATO niti je poklopio niti okupirao Crnu Goru, ni Albaniju, ni Hrvatsku ni Sloveniju već su te države dobrovoljno stupile u članstvo.  

Dalje, IN4S i Borba optužuju Krapovića da je „najavio obračun sa medijima koji ne forsiraju NATO vrijednosti“.  

Ova dva portala prenijela su dio Krapovićevog obraćanja koji se odnosio na dezinformacije i medije i tvrde da je ministar odbrane pozvao na „obračun sa medijima koji ne forsiraju NATO vrijednosti“. 

„On je nagovijestio obračun sa „proruskim“ medijima koji šire dezinformacije po Crnoj Gori, a koji je detektovala nekadašnja američka ambasadorka u Crnoj Gori“, navode Borba i IN4S. 

Dalje citiraju Krapovića koji je najavio da će predlozi zakona suziti mogućnost medijskih manipulacija. 

I drugi mediji su prenijeli šta je ministar govorio medijskim manipulacijama, ali naravno, bez navoda da je riječ o medijima koje je detektovala nekadašnja američka ambasadorka.  

„Kazao je da će Vlada će kroz set medijskih zakona “suziti mogućnost tih medijskih manipulacija”, a da ćemo u dijelu sajber i hibridnog ratovanja snažiti naše kapacitete da odgovorimo. “To ostavlja u društvu jedan sentiment iz prethodnih vremena. Ostavlja prostora da se građanima manipuliše. Moramo povećati svijest građana kroz pravovremeno izvještavanje”, kazao je ministar“, prenose Vijesti. 

Dakle, nije bilo prijetnji medijima „koji ne forsiraju NATO vrijednosti“ već je u pitanju najava novih medijskih zakona koji će imati dodatne mehanizme za borbu dezinformacija odnosno načina za sankcionisanje onih koji dezinformišu.  

Slične najave je na CDT-ovoj konferenciji iznijela i ministarka kulture i medija Tamara Vujović navodeći da će  jedan od mehanizama za borbu protiv dezinformacija biti to da će zakoni omogućiti da osnivači medija koji šire dezinformacije budu novčano kažnjeni.  

“Predviđeno je da Fondu za medijski pluralizam koji je zanačajan u ekonomskom smislu može pristupiti samo medij koji je upisan u evidenciju i koji je u mehanizmu samoregulacije i kojem nije u prethodnih šest mjeseci izrečena mjera zabrane emitovanja zbog širenja govora mržnje. Isto važi i za medije u slučaju da je njihov osnivač osuđen zbog govora mržnje ili širenja dezinformacija. Utvrđeno je da se javni sektor ne može oglašavati u medijima koji nisu registrovani”, navela je Vujović. 

S obzirom na sve navedeno objave IN4S-a i Borbe ocjenjujemo kao dezinformaciju.  

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.  

In this article