Neosnovane optužbe da je za smrt ptica krivo brašno iz Ukrajine  

439

U posljednje vrijeme, na društvenim mrežama i internetu pojavile su se tvrdnje (1, 2, 3, 4 ) o masovnom uginuću ptica u Poljskoj, koje je navodno posljedica konzumiranja ukrajinskog žita. 

“Duž trase željezničkog prijevoza ukrajinskog žita, ptice koje su pojele zrna umiru. Žito se uvozi u EU, zatim se koristi za proizvodnju svih vrsta prerađenih prehrambenih proizvoda, koji također završavaju u ljudskom prehrambenom lancu. Poljoprivrednici u Poljskoj žale se na masovni umor stoke nakon što ih se nahrani tim žitom. Poljaci su svo ukrajinsko žito bacili na granici. Evropska „braća“ izlila su sav ukrajinski kukuruz iz osam vagona. Ovo je najraširenija sabotaža od blokade granice, žale se Ukrajinci….Ukrajinski ministar za infrastrukturu Aleksandar Kubrakov rekao je da se svi ti poljoprivredni proizvodi prevoze u zapečaćenim vagonima. „Koliko dugo će vlada i poljska policija dozvoliti da se ovaj vandalizam nastavi? Strogo se pridržavamo zakona. I vi?” ogorčen je ministar” navodi se, između ostalog, u objavi.

Međutim, analiza dostupnih činjenica ukazuje na nedostatak vjerodostojnih dokaza koji bi potvrdili ove tvrdnje.

Jedan od video zapisa koji je kružio internetom prikazivao je nekoliko desetina mrtvih gačaca (Corvus frugilegus), manje popularnih rođaka sive vrane, duž željezničkih pruga u poljskom gradu Zamošću, koji se nalazi na granici sa Ukrajinom. Međutim, stručnjaci su istakli nedostatak konkretne analize uzroka smrti ovih ptica. Nema informacija o bilo kakvim istraživanjima ili potvrdama čak ni u lokalnim medijima.

Poljski portal za provjeru činjenica, Demagog, istakao je nedostatak dokaza u vezi s tvrdnjama o otrovnom žitu. U izjavi za Demagog, poljski ornitolog Adam Zbirit naglasio je da smrt ptica može biti posljedica različitih faktora, uključujući namjerno ili slučajno trovanje, ptičiji grip ili druge uzroke:

,,Ono što se vidi na snimku su ostaci utovara koji nisu otpali tokom vožnje, tako da ono što pada na šine je stvarno minimalno. Vjerovatno nešto drugo je uzrok njihove smrti. Možda namjerno trovanje, jer ljudi ih ne vole (hrane se izvan gradova tokom dana, na njivama jedući razne usjeve Prim. aut.), slučajno, jer često se hrane na deponijama smeća (takođe postoje istraživanja iz Poljske o tome) ili ptičiji grip. Bez toksikoloških ili veterinarskih istraživanja tvrditi da su ptice umrle zbog konzumiranja otrovanog žita je jednostavno neosnovano.’’

U Nakovu, selu na sjeveru Srbije, nedavno se dogodio pomor ptica koji podseća na navedeni slučaj u Poljskoj. Prronađeno je 800 uginulih ptica, iste vrste kao i u Poljskoj (gačac, 434 jedinke), uz još 373 čavke (Corvus monedula) koje su takođe iz porodice vrana. Iako uzrok smrti ptica još nije utvrđen, stručnjaci pretpostavljaju da bi to moglo biti trovanje. Ono što sigurno znamo je da nije povezano sa žitom iz Ukrajine, jer u ovom dijelu Srbije nema uvoza takvog žita, sudeći po riječima direktorice udruženja ,,Žita Srbije’’. Ova dva događaja ukazuju na ozbiljan problem sa kojim se suočava životinjski svet širom sveta, a istovremeno nas podsećaju na važnost zaštite i očuvanja prirode.

Dodatno, tvrdnje o GMO žitu iz Ukrajine takođe su predmet sumnje. Prema istraživanju bugarskog portala Factcheck.bg, u Ukrajini se strogo kontroliše uzgoj genetski modifikovanih usjeva, te nijedna GMO sorta nije registrovana za proizvodnju.

Prvi zamjenik ukrajinskog ministra poljoprivrede, Taras Vysotskyi, potvrdio je ove informacije za Factcheck.bg. Naglasio je da se pošiljke žitarica koje se izvoze redovno testiraju kako bi se osiguralo da ne sadrže GMO. Vysotskyi je istakao da Ukrajina teži članstvu u Evropskoj uniji (EU) i zbog toga preduzima sve moguće korake kako bi se strogo pridržavala zahtjeva EU u vezi sa svojim izvozom. Priznao je da se povremeno u testiranju susreće s nelegalno uzgojenim GMO proizvodima, uglavnom kukuruzom, od kojih 2-3 posto pošiljki sadrži GMO sorte. U takvim slučajevima, poljoprivrednicima se izriče kazna, a izvoz proizvoda nije dopušten. Takođe, ukrajinski parlament je prošle godine donio zakon kojim se prilagođava regulativi EU i jača kontrola vezana za GMO proizvode.

Širenje ove dezinformacije dolazi u sred protesta poljskih poljoprivrednika protiv evropske poljoprivredne politike i blokade graničnih prelaza s Ukrajinom, kao i blokade puteva u nekim provincijama, protiv onoga što tvrde da je nefer konkurencija iz Ukrajine, tražeći zabranu uvoza poljoprivrednih proizvoda iz te zemlje. Protesti su praćeni kampanjama dezinformacija i podsticanjem neprijateljstva među dvije države.

Poljski farmeri koji protestuju su to učinili jer smatraju da je Ukrajina povlašćena u trgovini žitom.

Važno je ostati skeptičan prema ovakvim neprovjerenim tvrdnjama i oslanjati se na pouzdane izvore informacija kako bismo izbjegli širenje dezinformacija i nepotrebnu paniku u javnosti.

Ovoj objavi dajemo ocjenu – dezinformacija.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

In this article