Pojedini prirodni fenomeni, poput polarne svjetlosti, lentilularnih oblaka ili recimo potpunog pomračenja Mjeseca  izazivaju naše divljenje, zainteresovanost, ali neminovno “privlače” i različite dezinformacije i teorije zavjere. 

Slično je i sa vremenskim nepogodama za koje smo imali priliku da čitamo da su “novo oružje Zapada”, “dirigovane putem HAARP-a”, a u jednoj do najnovijih tvrdnji koja se širi društvenim mrežama saznajemo da munja, svjetlost koja nastaje usljed električnog pražnjenja u atmosferi, na nebu može ispisati čak i državne granice. 

“Kao lovac na oluje u Dubaiju, vidio sam svoj dio divljih trenutaka. Ali kada je munja udarila u Burj Khalifu, to je bio sljedeći nivo. Sve je utihnulo i mračno, a tlo se zatreslo. Munja je otkrila kartu Palestine u Dubaiju”, navodi se između ostalog u objavama na Fejsbuku (1,2). 

Foto: Printscreen 

Ova tvrdnja dokumentovana je video snimkom, za koji se ne može sa sigurnošću utvrditi je li vjerodostojan. Dostupan je i na Ju Tjubu gdje je objavljen prije dva dana. 

Svakako, iako možda vizuelno podsjeća, oblik koji se prikazao na nebu ne prikazuje nekadašnje granice Palestine.  U to se možemo uvjeriti jednostavnim poređenjem, na osnovu kojeg sa sigurnošću utvrđujemo da je riječ o drugačijim zaobljenjima, kosinama i geografskom položaju.

Foto: Encyclopaedia Britannica 

Granice Palestine, danas su značajno izmijenjene, država se sastoji se od Pojasa Gaze i Zapadne Obale. Ova dva dijela Palestine razdvaja teritorija Izraela. 

Na našem sajtu objavljeno je na desetine analiza koje se odnose na koje se odnose na trenutni sukob u Pojasu Gaze u kojem je do sada stradalo više od 30 000 ljudi.  

Objave sa Fejsbuka ocjenjujemo kao teorija zavjere. 

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

In this article