Rusija ne sprema „brutalan odgovor“ Crnoj Gori, uprkos najavi Informera

1878
lavrov-brutalan-odgovor

Vijest o zabrani preleta avionu ruskog ministarstva vanjskih poslova iznad Crne Gore, Bugarske i Sjeverne Makedonije odjeknula je nedavno u evropskim medijima.

Da je ovaj potez ruska strana okarakterisala kao neprijateljski svjedoče brojne izjave koje ovih dana stižu sa Istoka.

Jedna od najoštrijih reakcija stigla je od direktora ruske državne svemirske agencije Roskosmos – Dmitrija Rogozina koji je između ostalog indirektno zaprijetio Crnoj Gori interkontinentalnim balističkim projektilima navodeći da je Crna Gora izdala zajedničku istoriju.

Nezadovoljstvo potezom Crne Gore nije krio ni šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov, koji je pogođen odlukom o zabrani leta ruskog aviona. On je ocijenio da je odluka Crne Gore, Makedonije i Bugarske „jasna demonstracija koliko daleko NATO i EU mogu da idu“.

Da bi Rusija trebala „oštro odgovoriti“ kazao je i predsjednik gornjeg doma ruskog parlamenta Konstantin Kosačov.

Sve ove reakcije jasno ukazuju na nezadovoljstvo koje je u Rusiji prisutno zbog poteza tri zemlje članice NATO saveza, međutim i pored toga Kremlj nije ni preduzeo ni najavio konkretne mjere protiv Crne Gore, Bugarske i Sjeverne Makedonije.

Ipak, ako čitamo srpski tabloid Informer, onda činjenice djeluju skroz drugačije.

Naime, na njihovom portalu objavljen je članak sa bombastičnim naslovom u kojem se navodi da Rusija „sprema brutalan odgovor“, a kao jedna od mjera pominje se protjerivanje ambasadora.

„ODGOVOR MOSKVE BIĆE BRUTALAN, CRNA GORA, MAKEDONIJA I BUGARSKA PLATIĆE “PONIŽAVANJE” LAVROVA! Slijedi opoziv ambasadora, pa nešto mnogo strašnije…“, piše Informer.

Ovaj tekst podijeljen je i na fejsbuku.

Već nakon čitanja uvodnog dijela teksta gubi se suština onoga što je navedeno u samom naslovu.

Konkretno, zaključujemo da tvrdnja da „slijedi opoziv ambasadora“ nema utemeljenje jer je to samo hipotetička mogućnost.

Takav zaključak proizilazi iz prenesene izjave ruskog diplomate Sergeja Ordžonikidzea koji je kazao da bi Rusija mogla da opozove ambasadore Severne Makedonije, Crne Gore i Bugarske zbog situacije sa Lavrovom.

Osim toga, u tekstu nije moguće pronaći bilo šta što ukazuje na to da slijedi opoziv ambasadora, niti da Moskva sprema brutalan odgovor.

Da je svrha ovoga članka podizanje tenzija a ne profesionalno i realno izvještavanje svjedoči i izjava portparolke ruskog ministarstva vanjskih poslova Marije Zaharove.

Naime, ona je jasno kazala da od strane Rusije neće biti nikakve odmazde prema zemljama koje su zabranile prelet aviona Lavrova iznad svoje teritorije.

„Rusija neće preduzimati recipročne korake prema državama koje su spriječile posjetu ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova Srbiji. Rusija nikada neće činiti ništa što bi dodatno zakomplikovalo odnose među narodima, jer to rade zapadni partneri, a mi ih upravo zbog toga kritikujemo, jer sve to vodi ka uništenju i udaru na sve, od međunarodnog prava do interesa ljudi“, kazala je Zaharova.

Cjelokupnu situaciju komentarisao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, a ni u njegovom izlaganju ne možemo prepoznati bilo šta što bi se moglo okarakterisati kao najava ruskog odgovora.

Iako su se ruski zvaničnici obrušili na zemlje koje su zabranile let aviona iznad svog vazdušnog prostora, oni ne samo da nijesu najavili konkretne mjere protiv tri zemlje među kojima je i Crna Gora, već je sa pojedinih visokih adresa rečeno da nikakvog reciprociteta neće biti.

Imajući to u vidu, navodi Informera u potpunosti gube smisao, naročito oni koji se odnose na najavljeno protjerivanje ambasadora.

Iz tog razloga tekst ovog tabloida ocijenili smo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

In this article