Lažna krv, ali ne za “lažiranje” rata

3337
laziranje-pandemije

Kad dežurnim dezinformatorima ponestane inspiracije, oni često ožive stare materijale. Našu pažnju zaokupirao je novi (stari) video objavljen na Fejsbuku. U tridesetak sekundi smjenjuju se kadrovi i prikazuju osobe koji na sebi imaju lažnu krv. Prikazane su i boje, četkice, momenat oslikavanja njihovih tijela, oni koji strpljivo čekaju svoj red, oni koji su već na glumačkom zadatku pa leže na zemlji u lokvama lažne krvi… Cijeli video prate riječi:

LAŽNE vijesti LAŽNA krv LAŽNI ljudi LAŽNI svijet. U svijetu laži istina je uvreda.

Korisnici društvenih mreža širom svijeta okarakterisali su ovaj video kao ,,pripremu aktera rata” aludirajući na to da je sukob u Ukrajini insceniran.

Gornji lijevi ugao, ipak, otkriva nam da ovaj video izvorno pripada mediju koji nosi naziv Gaza Post koji, stoji na Jutjubu već pet godina. Preciznije, emitovan je 2017. godine pod nazivom „Filmske iluzije su umjetnost koja pretvara Gazu u drugačiji svijet.”

Osim originalnog snimka, na zvaničnom Jutjub kanalu TRT World prikazani su isti kadrovi uz opis da se radi o šminkerki Mariam Salah koja u Pojasu Gaze pravi lažnu krv za palestinsku filmsku produkciju a koja se istakala jer takav posao u toj oblasti tradicionalno obavljaju muškarci.

Sama vremenska odrednica, ako čak izumemo mjesto dešavanja, jezik kojim se govori i uklonjene segmente izjava, je dovoljna informacija da zaključimo kako je video dekontekstualizovan, odnosno nema nijednu nit koja bi mogla da ga poveže sa sukobom u Ukrajini već je prilog o umijeću lokalnih šminkera.

Osim toga, ovaj video više puta je aktualizovan. Prethodno su ga propagandisti predstavljali kao zvjerstva počinjena u Izraelu ili Siriji pa je, gle čuda, već izgubio kredibilitet.

S obzirom na sve činjenice, ovu objavu ocijenili smo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

In this article