soros-i-zelenski

Dežurni krivci za novi svjetski poredak u kojem nema mjesta za moral i koji žele sve da nas kontrolišu posljednjih godina su uglavnom dva čovjeka. Bil Gejts i Džordž Soroš.

Tako bar zvuči narativ dezinformatora koji ovoj dvojici milijardera pripisuju nevjerovatne “zasluge”, a od sada i krvna srodstva sa ljudima koji su u žiži svjetskog interesovanja. Konkretno, u fokusu su Soroš i Zelenski – predsjednik Ukrajine.

Na jednom od profila na fejsbuku pojavila se informacija koja aludira na to da se Soroš i Zelenski liče.

ZELENSKI SOROS. I POSLE KAZU MA TO JE SLUCAJNOST!!!

Ovom temom bavili su se regionalni i svjetski mediji i fekt-čekeri.

Informacija je potekla sa tvitera početkom maja i za kratko vrijeme proširila se, kako tim kanalom, tako i drugim mrežama.

U originalnom tvitu, koji je kasnije uklonjen, autor se poziva na “izvor iz Pentagona” i tvrdi da su Soroš i Zelenski rođaci.

Iz američkog ministarstva odbrane AP-u su odgovorili da izvor definitivno nije potekao iz Pentagona, a istom mediju pisao je i lični Sorošev portparol, koji takođe negira tvrdnju.

Jedina sličnost između Soroša i Zelenskog je ta što su na istoj strani u aktuelnoj agresiji Rusije na Ukrajinu. Soroš je na početku rata izrazio solidarnost sa ukrajinskim narodom. Njegova Fondacija za otvoreno društvo pokrenula je fond za pomoć Ukrajini i uplatila 25 miliona dolara, sa ciljem da se priključe i ostali donatori i dostigne budžet od 100 miliona.

Nije prvi put da se Soroš i Zelenski neosnovano dovode u vezu

Ranije se pojavila informacija da je Soroš, navodno, u intervjuu za CNN rekao da je aktivno pomagao da se svrgne prethodni predsjednik Ukrajine (Viktor Janukovič), što je utabalo put Zelenskom da dođe na vlast.

Iz CNN-a su negirali da je to rekao.

Soroš je posljednji put gostovao na CNN-u 2014. i tada je govorio o situaciju u Ukrajini. U transkriptu tog razgovora može se pronaći da je rekao da “Putin želi da destabilizuje Ukrajinu”, da je fondaciju u Ukrajini otvorio još u vrijeme prije nego što je ta zemlja postala “nezavisna od Rusije”,  da ona funkcioniše od tada, te da je “imala važnu ulogu i u dešavanjima” te 2014.

Na drugoj strani, Zelenski je u intervjuu u februaru 2020. rekao da Soroša nikada nije vidio i da “definitivno nije jedan od tih Soroševih pratilaca”.

S obzirom na sve navedene činjenice jasno govore da Soroš i Zelenski nisu u krvnom srodstvu  ova objava dobija ocjenu lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article