madjarska-sankcije

Dešavanja u vezi sa ruskom invazijom na Ukrajinu mjesecima su glavna tema u svim spoljnopolitičkim novinskim rubrikama, pa se sa pažnjom prati svaki preduzeti korak zaraćenih strana, ali i poruke i signali koji stižu iz međunarodne zajednice. Putem društvenih mreža nedavno smo pronašli informaciju da je Mađarska navodno ukinula sankcije Rusiji. 

U pitanju je objava portala Srpske novosti u kojoj se navodi sljedeće:

“Mađarski premijer Viktor Orban ukinuo je EU sankcije Rusiji.  

On je poslao svog ministra spoljnih poslova Petera Sijarta u Moskvu, gde je sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovim, suprotno diktatu Brisela, dogovorio povećane isporuke ruskog gasa, kao i sprovođenje velikih zajedničkih projekata, uključujući i energetske”. 

U pitanju je netačna informacija. 

Tačno je da je još u maju Mađarska izuzeta prilikom donošenja odluke EU o zabrani uvoza ruske nafte, ali sankcije koje je ta zemlja uvela Rusiji i dalje su na snazi jer je Mađarska poput svih ostalih članica, dužna poštovati sankcije koje je EU uvela trećim zemljama.  

U to se možemo uvjeriti prateći agenciju Rojters koja blagovremeno ažurira informacije o sankcijama i drugim mjerama nametnutim Rusiji, a kako i kada EU donosi sankcije objašnjeno je na njihovoj zvaničnoj stranici.  

Informacija o ukidanju sankcija nije pomenuta u daljem dijelu teksta, niti se do takvog zaključka može doći na osnovu prenijetih izjava Sijarta i Lavrova koji su se sastali u Moskvi. Tema sastanka odnosila se na zahtjev Mađarske za dodatnim količinama plina
 
“Mađarska, koja oko 85 odsto zavisi od ruskog gasa, odlučno se protivi ideji bilo kakvih sankcija EU na uvoz ruskog gasa”, navodi Rojters u tekstu o sastanku dvojice ministara. 

Međutim, ni ovaj kao ni ostali medijski izvještaji (ovdje, ovdje…) ne sadrže bilo kakvu informaciju o opštem ukidanju sankcija. 

Inače,  Mađarska je jedina među državama koje se graniče s Ukrajinom odbila toj državi slati vojnu pomoć. Takođe, zabranila je izvoz smrtonosnog oružja u Ukrajinu preko njenih granica. 

Orban kazao da sankcije ne djeluju, ne i da su ukinute  

U izjavi, koju je dao nekoliko dana nakon Sijartove posjete Moskvi, premijer Mađarske Viktor Orban kazao je da je Evropskoj uniji potrebna nova strategija o ratu u Ukrajini, koja bi se usredsredila na mirovne pregovore i dobar mirovni sporazum, umjesto na pobjedu u tom sukobu, jer kako je kazao – sankcije Rusiji ne djeluju. 
 
„Sjedimo u automobilu koji ima probušene sve četiri gume. Apsolutno je jasno da se rat ne može dobiti na ovaj način“, rekao je Orban, uz poruku da Ukrajina nikada neće dobiti rat, „jer jednostavno ruska vojska ima asimetrijsku dominaciju“, prenijeli su strani, kao i domaći mediji.  
 
Mađarski premijer ranije je izjavio da, iako Ukrajini jeste potrebna pomoć, evropski lideri treba da preispitaju svoju strategiju pošto su sankcije nanijele veliku štetu evropskoj ekonomiji, a pri tome nisu oslabile Rusiju ili približile višemjesečni rat bilo kakvom rješenju. 

Dakle, na osnovu navedenih činjenica jasno je da vijest o ukidanju sankcija Rusiji od strane mađarskog premijera nije tačna. 

Ovaj sadržaj ocijenili smo kao dezinformaciju.  

Ovu ocjenu dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.  

In this article