“Moderna” nije razlog što Đoković ne igra na US openu 

1138
djokovic-na-us-upenu

Jedan od najboljih tenisera planete propustiće i drugi grend slem. Novak Đoković nije dobio specijalan tretman za nastup na US openu i tako će propustiti drugi veliki turnir ove sezone.  

Odavno je poznato da Đoković odbija da primi vakcinu protiv koronavirusa. To je bio razlog zašto nije mogao nastupiti na Australian openu. Isti scenario je i sa drugim grend slem turnirom van teritorije Evrope.  
 
Međutim, to nije spriječilo širenje dezinformacija oko Đokovićevog nastupa u Americi. Portal IN4S razvio je teoriju

Da li je čuvena kompanija za proizvodnju vakcina protiv koronavirusa kriva što Đoković ne igra na US openu? 

Iste teorije razvili su i neki korisnici društvenih mreža

IN4S se poziva na tvit novinarke Sofi Korkoran koja je uhvatila printscreen na kojem se vidi da je sponzor US opena kompanija – “Moderna”, koja razvija vakcine. Moderna jeste sponzor i to se navodi na sajtu US opena. Kroz medije je objašnjeno da u kompaniji žele da iskoriste popularnost ovog teniskog događaja, kako bi podigli svijest o svom radu i objasnili da se ne bave samo razvojem vakcina protiv koronavirusa. 

Što se tiče Đokovića, situacija je tu jasna. On ne može nastupiti na US openu, zbog mjera za ulazak u SAD. Na sajtu CDC-ja se navodi:  

„Svi koji nijesu državljanin SAD, imigranti koji nijesu iz SAD: Morate pokazati dokaz da ste u potpunosti vakcinisani primarnom serijom prihvaćene vakcine protiv COVID-19 prije nego što se ukrcate na let za SAD. Važe samo ograničeni izuzeci.“ 

Direktorica turnira, Stejsi Alaster je poručila

„Novak je veliki šampion i žao nam je što neće moći da se takmiči na Otvorenom prvenstvu SAD 2022, jer ne može da uđe u zemlju zbog politike vakcinacije savezne vlade za neameričke državljane . Radujemo se dobrodošlici Novaku na US open 2023. 

Novak Đoković odbija da se vakciniše. U intervjuu za BBC je rekao:  

“Principi donošenja odluka o mom tijelu su važniji od bilo koje titule i bilo čega drugog. Trudim se da budem usaglašen sa svojim tijelom koliko god mogu.” 

Iz svega navedenog proizilazi da “Moderna” nema veze sa Đokovićevim nenastupanjem na turniru u SAD.  

Ova informacija dobija ocjenu – lažna vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article