na-udaru-crne-gore

„Srbija ponovo na udaru Crne Gore“, glasi početak naslova jednog srpskog tabloida koji po dobro poznatoj matrici u prvi plan stavlja crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića. 

Kako to obično biva kada su u pitanju tabloidi u Srbiji, gdje je Đukanović tu je i priča o ugroženosti Srbije i srpskog naroda, kako u Crnoj Gori tako i u matičnoj zemlji. 

Ovoga puta portal „SrbijaDanas“ bavio se temom bivšeg srpskog ambasadora u Crnoj Gori Vladimira Božovića, prenoseći saopštenje kabineta Đukanovića, kao i apel Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore da se Božoviću zabrani ulaz u zemlju. 

U članku pod naslovom  

SRBIJA PONOVO NA UDARU CRNE GORE: Podgorica traži HITNU zabranu ulaska i udaljenje srpskog ambasadora Božovića“  

Navodi se da je crnogorski šef diplomatije Ranko Krivokapić uputio urgenciju MUP-u CG da se Božoviću, koji je proglašen personom non grata, zabrani ulazak u zemlju. 

Isti sadržaj podijeljen je na fejsbuku

U tekstu je preneseno i saopštenje kabineta Đukanovića u kojem se navodi da je na tu adresu u nedjelju dostavljeno pismo predsjednika Srbije Aleksandra Vučića upućeno Ðukanoviću povodom nesreće na Cetinju, a da je upućeno sa zvanične imejl adrese Vladimira Božovića koji se predstavio kao ambasador Srbije u Crnoj Gori, iako je odlukom Vlade Crne Gore 2020. proglašen personom non grata. 

„Današnji potez predstavlja još jedan čin nepoštovanja institucija Crne Gore. Neprihvatljivo je da i tragičan događaj na Cetinju, Vladimir Božović koristi da nastavlja sa svojom praksom lažnog predstavljanja i kršenja međunarodnih konvencija. Kabinet Predsjednika Crne Gore će ovim povodom zatražiti određena postupanja od strane Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva unutrašnjih poslova, uključujući zabranu ulaska i napuštanje teritorije Crne Gore od strane V. Božovića“, navedeno je u saopštenju kabineta Đukanovića u nedjelju. 

Kada je u pitanju saopštenje crnogorskog MVP, u njemu je takođe isključivo targetiran Božović kao osoba koja „nipodaštava međunarodno-pravni subjektivitet Crne Gore“. 

„Povodom najnovijeg slučaja njegovog neistinitog i formalnog predstavljanja kao ambasadora, zatražili smo diplomatskim kanalom objašnjenje od Ambasade R. Srbije u Podgorici i dobili odgovor da je on ambasador sve dok predsjednik Srbije ne donese ukaz o njegovom opozivu sa dužnosti. Persona non grata Vladimir Božović, kontinuirano, a sada i u Danu žalosti, sramotno vrijeđa građane Crne Gore i nipodaštava njen međunarodno-pravni subjektivitet”, navodi se u objavi MVP-a koju su prenijeli crnogorski mediji

Čitajući saopštenja kabineta Predsjednika Crne Gore, kao i Ministarstva vanjskih poslova ne može se zaključiti da Crna Gora na bilo koji način “udara na Srbiju“, kao što to tvrdi tabloid „SrbijaDanas“. 

Takve navode nije obrazložio ni sam autor spornog teksta, već je samo prenio ono što su saopštile crnogorske institucije, uz kratku poruku da je riječ o „sramotnoj odluci crnogorskih vlasti“. 

Da se slučaj Božovića ne može tretirati kao tendencija Crne Gore da udari na Srbiju, potvrđuje i stav premijera Dritana Abazovića koji je tokom zvanične posjete Beogradu, za koju je kazao da je početak resetovanja odnosa, pokrenuo ovu temu, rekavši da Crna Gora očekuje od Srbije da imenuje novog ambasadora. 

Abazović, koji se više puta deklarisao kao osoba koja želi da unaprijedi odnose dvije zemlje, i nedavno je komentarisao slučaj Vladimira Božovića, rekavši da je on i dalje persona non grata i da je to još uvijek na snazi. 

„Kada je riječ o ovom konkretnom slučaju, vi možete da pošaljete nešto, a da nijeste prisutni u zemlji. Ne branim to što se desilo, ali realno mislim da Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) opet i previše učestvuje u identitetskim temama. Ako neko u odnosu na državu Crnu Goru radi neki prekršaj misli da mi moramo da imamo profesionalno ponašanje i drugačije u odnosu na ljude koji pokušavaju ili da naprave nešto van pravila ili da urade nešto zarad sticanja jeftinih političkih poena“, rekao je Abazović uz ocjenu da nije pristalica varijanti ograničavanja slobode kretanja, osim ako nije riječ o kriminalcima. 

Kao ni u riječima Đukanovića i Krivokapića, tako ni u izjavi Abazovića ne možemo pronaći bilo šta što bi ukazalo na namjeru Crne Gore da se na bilo koji način obračuna sa Srbijom. 

Imajući u vidu sve ove činjenice, dolazimo do jasnog zaključka da je eksplicitna tvrdnja srpskog tabloida o tome da je „Srbija na udaru Crne Gore“ i više nego neosnovana i neutemeljena. 

Za ovakve navode ne postoje bilo kakvi dokazi, a izjave crnogorskih zvaničnika takođe ne impliciraju bilo šta slično. 

Iz tog razloga članak koji objavljuje „SrbijaDanas“ ocijenili smo kao teoriju zavjere. 

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza. 

In this article