Na udaru neumornih dezinformatora: Bajden i odlikovanje na leđima

1939
bajden-na-meti-dezinformatora

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden u medijima je često na meti kritika zbog raznih nezgodnih situacija u kojima se našao, poput loše izgovorenih riječi, drijemanja na sastancima i sličnih momenata. To sve podstiče armiju dezinformatora da mnoge njegove poteze karikiraju i lažno predstave, poput onoga da se rukovao sa vazduhom, da je papu Franja nazvao čuvenim afro-američkim igračem bejzbola, kao i da je govorio o Trećem svjetskom ratu i slanju trupa u Ukrajinu.

Ovoga puta portal IN4S je objavio naslov:

Novi šou deduške Džoa: Bajden odlikovanje stavio čovjeku na leđa!

IN4S tvrdi da je riječ o još jednom šou i razonodi za širu javnost. Oni su, ne navodeći ime čovjeka koji je dobio medalju od predsjednika Bajdena, istakli da je svako pojavljivanje u javnosti aktuelnog američkog predsjednika rizik za novo blamiranje, dok „žuta štampa“ zadovoljno trlja ruke.

Isti tekst je objavio portal Adria.tv.

Bajden je 5.jula dodijelio Orden časti četvorici vojnih veterana koji su se borili u Vijetnamskom ratu. Riječ je o najprestižnijem odlikovanju u američkoj vojsci, koje su ovog puta dobili štabni narednik Edvard N. Kaneširo, specijalista Fajv Denis M. Fuji, penzionisani major Džon Dž. Dafi i specijalista Pet Dvajt V. Brdvel, koji je na snimku.

Da Bajden nije medalju postavio Brdvelu na leđa, i to za zasluge i akcije iz 31. januara 1968.godine, lako je i jednostavno dokazati. Na fotografiji CNN-a jasno je vidljivo da je riječ o kratkoj medalji, koja se najjasnije ne vidi zbog boja na kravati odlikovanog veterana.

Foto: CNN

To je moguće jasno vidjeti i na snimku ceremonije, dok vojnik koji stoji sa Bajdenove lijeve strane, drži orden.

Ono što je možda mnoge dovelo u zabludu je činjenica da se Orden časti razlikuje od drugih medalja, poput Predsjedničke medalje slobode, koja se dodjeljuje civilima, a čija je plava vrpca nešto duža.

Ove godine čast da primi medalju imalo je 17 Amerikanaca, među kojima su gimnastičarka Simon Bajls i Megan Rapino, dvostruka pobjednica Svjetskog prvenstva u fudbalu, oskarovac Denzel Vašington, kao i osnivač kompanije Epl, Stiv Džobs koga je Bajden postuhmno odlikovao.

Objave IN4S-a i Adria.tv-a dobijaju ocjene lažna vijest i manipulisanje činjenicama.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Edit: 14.2.2023.

Portal Adria.tv objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

In this article