Makronova fotografija se dijeli u pogrešnom kontekstu 

184
makron-interpretacije

Farmeri širom Francuske i dalje protestuju zbog nepovoljnih tržišnih uslova. Predsjednik te države, Emanuel Makron sastao sa predstavnicima sindikata poljoprivrednika, a trebalo je i da učestvuje na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Parizu. 

Međutim, aktivisti sindikata farmera probili su kapiju i ušli u ograđeni prostor dok je Makron razgovarao sa zvaničnicima sindikata.  

Na društvenim mrežama se dijeli fotografija na kojoj je predsjednik Francuske zabilježen u pokretu, a korisnici društvenih mreža tvrde da je nastala dok je Makron navodno pokušavao da pobjegne od okupljenih poljoprivednika. (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7)   

“Interesantna fotografija dolazi iz Francuske gdje je jutros na sajmu poljoprivrede došlo do incidenta kada su okupljeni građani pokušali da linčuju Makrona. Narod se probudio”, piše u objavama. 

Fotografija Makrona koja se dijeli na društvenim mrežama jeste fotografisana tokom Međunardnog poljoprivrednog sajma, ali prošle godine. Takođe, kontekst u kojem se dijeli fotografija je netačan. 

Fakt-čeking tim Rojtersa je u analizi ukazao da je Makron u trenutku kada je slika nastala trčao da pozdravi posjetioce sajma. 

Autor fotografije je Kristof Peti Teson, a objavljena je krajem februara 2023. godine na zvaničnom vebsajtu AFP-a  uz opis:  

“Francuski predsjednik Emanuel Makron trči da pozdravi ljude dok posjećuje Međunarodni sajam poljoprivrede u Parizu 25. februara 2023, prvog dana 59. izdanja sajma. Međunarodni sajam poljoprivrede 2023. održava se u glavnom gradu Francuske od 25. februara do 5. marta 2023”. 

Dakle, na Međunardnom poljoprivrednom sajmu je zaista došlo do incidenta kada su poljoprivrednici ušli u sukob sa policijom, ali fotografija na kojoj je prikazan Makron kako trči je nastala godinu ranije. 

Objavu ocjenjujemo kao dezinformaciju. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

In this article