Dezinformacije u tabloidima kao vjesnici ljeta 

877
ajkule-crna-gora

Crna Gora živi od turizma, zbog čega svi pažljivo prate kako se o turističkoj destinaciji izvještava u zemljama iz kojih dolazi najveći broj gostiju. Regionalni tabloidi pred svaku sezonu kreću sa dramatičnim izvještajima sa crnogorskog primorja, a u njima centralnu ulogu igraju ajkule.  

Turizam čini četvrtinu BDP-a Crne Gore, i ključna je razvojna grana crnogorske privrede. U strukturi gostiju godinama dominiraju turisti iz Srbije i zemalja regiona, i Rusije.  Tako su u 2021. godini najviše noćenja ostvarili su turisti iz Srbije (32,6%), Bosne i Hercegovine (12,9%), Ruske Federacije (12,1%), Ukrajine (9,2%), Kosova (4,8%), Njemačke (4,0%), Poljske (2,3%). Turisti iz ostalih zemalja ostvarili su 22,1% noćenja. 

Stručnjaci godinama upozoravaju na rizike prevelike zavisnosti ekonomije od turizma, zbog ranjivosti na eksterne faktore. Kriza izazvana pandemijom koronavirusa dodatno je istakla potrebu da Crna Gora diverzifikuje svoju ekonomiju.  

Upravo zbog ove zavisnosti crnogorske ekonomije od turizma, i posebno od posjete iz regiona i iz Rusije, zanimljivo je pratiti kako propaganda i dezinformacije prije i u toku turističke sezone opisuju destinaciju.  

Da li se tu radi samo o ljetnjim laganim klikbejt štivima, ili iza svega stoje neki politički ili ekonomski motivi? 

Tetanus i minska polja 

Iako se ne može uvijek lako i sa odgovarajućim dokazima govoriti o motivima ovakvog izvještavanja, postoje primjeri kada su stvari sasvim jasne.  

U proljeće 2017. godine, neposredno prije nego što je Crna Gora postala članica NATO, i kada su loši odnosi sa Ruskom Federacijom bili na vrhuncu, pored političkih izjava i ekonomskih mjera, krenulo se i u negativnu kampanju koja je opisivala Crnu Goru opasnom za građane Rusije.  

Medijski izvještaji su tvrdili da je kriminal u porastu, plaže su prljave, a turistička sezona prolazi kroz teška vremena. TV Zvezda, kanal ruskog Ministarstva odbrane je objavio članak pod naslovom „Kriminal, minska polja i tetanus: zašto Crna Gora postaje opasna za turiste“, a rusko Ministarstvo vanjskih poslova zvanično je preporučilo svojim građanima da dvaput razmisle prije odlaska u Crnu Goru

Ipak, uprkos ovome, sezona 2017. je bila dobra, a turisti iz Rusije su ostvarili više od četvrtine ukupnog broja noćenja. Udio ruskih turista se smanjio tek 2020. i 2021. početkom korona krize i smanjenja avio dostupnosti, a zbog agresije Rusije na Ukrajinu i ove godine je primjetno manje turista sa ova dva važna emitivna tržišta. 

Ajkule i druge ale 

Raskrinkavanje.me je pred početak ove turističke sezone već dva puta analizirao dezinformacije o pojavi ajkula na crnogorskom primorju. Prvo se na internetu pojavio snimak koji su preuzeli portali, za koji se tvrdilo da je snimljen u Bečićima i da su na njemu ajkule. Međutim, iz Instituta za biologiju mora nam je potvrđeno da su na snimku bezazleni igluni. Nakon toga se pojavila dramatična teorija zavjere u kojoj se tvrdilo da su se u Boki Kotorskoj pojavile ajkule, ali o tome crnogorski mediji ne izvještavaju u dogovoru sa vlastima.  

Pisanje o ajkulama u Crnoj Gori postalo je sastavni dio sezone, simbol promjene godišnjih doba i pouzdan znak da je došlo ljeto. Članci su manje-više svake godine sklični, ali se po kreativnosti i vizuelnoj opremljenosti teksta i dalje izdvaja članak Kurira iz 2018. godine

U Crnoj Gori ajkula je posljednji put napala čovjeka ‘50-ih godina prošlog vijeka, kada je u blizini budvanske plaže Mogren život izgubio Stevan Tomašević iz Čačka.  

Iako je od ovog događaja prošlo 67 godina i u samoj Budvi je sve manje onih koji ga se sjećaju, regionalni portali nas svake godine uredno podsjećaju. Nakon što su početkom jula objavljene informacije o napadu ajkule na turiste u Egiptu, u medijima se ponovo zavrtjela priča o Stevici iz Čačka i velikoj bijeloj ajkuli dugoj sedam metara.  

Ilija Ćetković iz Instituta za biologiju mora je za Televiziju Vijesti objasnio da u Jadranskom moru postoje neke vrste ajkula koje se smatraju opasnim po ljude, međutim njihova učestalost i brojnost je na izuzetno niskom nivou, tako da je ono gotovo potpuno sigurno za kupanje

Nijesu samo ajkule ono što odbija i plaši turiste. Raskrinkavanje.me je analiziralo kako je polen na površini mora predstavljen kao prljavština i zagađenje. Nedavno smo se bavili lažnom viješću da u Crnoj Gori vlada panika i da turisti masovno bježe zbog buke. Osim ajkula, regionalnim tabloidima su se na Adi Bojani priviđali i krokodili.  

Dugo je još do kraja ljeta i rano proglasiti pobjednika ove sezone. Ipak u dosadašnjem nadmetanju istakla se Nova S sa naslovom „Na Srbe gledaju kao na SMRDLJIV SIR“: Evo zašto ljudi ne letuju u Crnoj Gori. Naslov je kasnije promijenjen, ali internet tragovi su ostali

In this article