naslovnica-tajma-lazna-vijest

Prošle sedmice navršeno je 25 godina od NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije (SRJ). 

Bez obzira na vremensku distancu, ovaj događaj je senzitivna tema u Crnoj Gori i državama regiona, a dezinformacije su dodatni okidač za oživljavanje negativnih emocija i širenje propagande. 

Takav primjer je, slobodno možemo reći, čuvena naslovnica Tajma koja je ponovo osvanula na društvenim mrežama, a na kojoj se vidi akcija NATO alijanse na teritoriji Savezne Republike Jugoslavije tokom 1999, uz naslov: 

“Privođenje Srba poslušnosti. Masovno bombardovanje otvara vrata miru“. 

Raskrinkavanje je više puta ukazalo na činjenicu da je naslovnica čuvenog magazina plasirana uz netačne tvrdnje i u pogrešnom kontekstu.  

Izdanje je moguće pronaći u arhivi Tajmsa, međutim nije objavljeno 1999, već 11. septembra 1995. godine.  

Naslovnica zaista prikazuje bombardovanje NATO snaga, ali meta bombardovanje je položaj Vojske Republike Srpske. 

Jasno je da je cilj isticanja netačne informacije o godini objavljivanja ove naslovne strane Tajma manipulisanje i izazivanja emotivne reakcije, te u krajnjem potvrđivanje negativne percepcije Zapada. 

Ista naslovnica je zloupotrebljavana za različite političke konstrukcije – kao adekvatan „dokaz“ prilikom širenja dezinformacija da je naslovnu stranu američka ambasada projektovala na zgradi u Moskvi, za„dokazivanje licimjerstva“ zapadne demokratije ili pokušaj spinovanja regionalnih medija čime se bavio fakt-čeking tim Fejk Njuz Tragač

Zbog činjenice da obrnuta pretraga fotografija pokazuje da se naslovnica magazina Tajm dijelu uz pogrešnu tvrdnju o godini kada je objavljena, kao i u pogrešnom kontekstu, objave na društvenim mrežama ocjenjujemo kao dezinformacije. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

In this article