Nema dokaza da su žene na zabavi SPD silovane

1395
spd-silovanje

Vijest o najmanje devet žena koje su na zabavi koju je organizovala njemačka Socijaldemokratska partija (SPD) drogirane supstancom poznatom kao “droga za silovanje” prošle nedjelje obišla je svijet.

I dok su brojni mediji širom planete izvještavali o ovom događaju, pojedini regionalni portali otišli su korak dalje u odnosu na ono što je osnovna informacija, pa su tako ustvrdili da je devet žena i silovano.

„Na proslavi Šolcove partije devet žena drogirano i silovano“, naslov je srpskog tabloida „Prst“.

Slično tvrdi i portal Ekspresvesti.

„Skandal u Nemačkoj – Na zabavi sa kancelarom Šolcom devet žena drogirano i silovano“, glasi naslov.

Interpretacija nemilog događaja kroz naslove pomenutih portala dobija sasvim novu dimenziju u poređenju sa svim onim što je do sada poznato.

Takav zaključak proizilazi nakon uvida u članke relevantnih svjetskih medija koji su izvještavali o incidentu na zabavi partije SPD, njemačkog kancelara.

„Najmanje devet žena koje su prisustvovale zabavi koju je organizovala njemačka Socijaldemokratska partija (SPD), u kojoj je bio i kancelar Olaf Šolc, drogirano je supstancom poznatom kao “droga za silovanje, saopštio je SPD u subotu“, prenio je britanski Independent.

U članku agencije Asošiejted pres pod naslovom „Njemačka policija istražuje incident na Šolcovoj zabavi“, navodi se između ostalog:

„Njemačka policija sprovodi istragu nakon što je nekoliko žena prijavilo da im nije dobro nakon događaja koji je organizovala parlamentarna stranka kancelara Olafa Šolca. Berlinska policija saopštila je u subotu da je istraga  pokrenuta nakon što se 21-godišnja žena, koja se osjećala loše nekoliko sati nakon zabave, nije mogla sjetiti večeri sljedećeg dana. Otišla je u bolnicu na preglede, a policija je zatražila vađenje krvi radi analize mogućih otrovnih supstanci“, navodi AP.

O istoj temi pisali su i domaći mediji, naravno izostavljajući dio o navodnom silovanju za koji nema relevantnih dokaza.

Da dokaza za navode o silovanju nema, postaje jasno i nakon čitanja spornih članaka. Naime, tvrdnja o silovanju iz naslova u kontradiktornosti je sa samim tekstom, gdje se to i ne pominje.

Imajući u vidu navedene činjenice, zaključak da je kroz pomenute tekstove plasirana dezinformacija postaje i više nego jasna.

Iz tog razloga tekstove portala Prst i Ekspresvesti ocjenjujemo kao dezinformacije.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

In this article