uzrok-smrti-eimer

Kada se nečiji život završi, u zavisnosti od toga štaje uzrok smrti, pišu se glagoli preminuo, stradao, ubio se ili ubijen. Nekada se u onlajn medijima i sa tim činjenicama manipuliše, a sve u cilju postizanja većeg broja klikova, odnosno, zarade.

Na portalu SSUP.FR, što znači „Svi Srbi u Parizu“ objavljen je sljedeći naslov:

UBIJEN DIREKTOR KOMPANIJE ZA OBRADU PCR TESTOVA

Ovakve tvrdnje šire se i na brojnim Fejsbuk nalozima.

Dalje u tekstu se navodi kako je riječ o izvršnom direktoru laboratorije “Biogroup”, Stefanu Eimeru, koji je pronađen mrtav u Parizu. Portal se poziva na francuski portal BFM Business, gdje se dodaje da policija istražuje uzrok smrti. 

U cijelom tekstu portala čiju objavu analiziramo, nigdje se ne navodi da je ubijen, već samo u naslovu. Da je ubijen ne navodi se ni na portalu na koji se pozivaju.

Na portalu Le Parisien se navodi da je Eimer pronađen mrtav u podnožju hotela Rojal Monso, što ukazuje na pad sa balkona, te da je tamošnje tužilaštvo potvrdilo otvaranje istrage o uzrocima smrti. Do danas rezultati istrage nijesu objavljeni.

Imajući u vidu sve navedene i poznate činjenice, u naslovu portala SSUP.FR nema mjesta trvdnji da je direktor kompanije za PCR testove ubijen. Zbog toga, ovoj objavi dajemo ocjenu klikbejt.

Ocjenu “Klikbejt” dobija medijski izvještaj čiji naslov nema uporište u samom tekstu koji slijedi. Ovakvi tekstovi i prilozi imaju cilj da senzacionalističkim naslovom privuku pažnju konzumenta/kinje, obećavajući sadržaj koji zapravo ne postoji i uglavnom se kreiraju iz finansijskog interesa odnosno zbog povećanja čitanosti.

In this article