“Fifti-fiti” istina: Englezi jesu salutirali kao Njemci, ali ne dva puta 

272

Englezi sigurno žele da zaborave 14. maj 1938. jer je to bio dan kada je kompletna prva postava fudbalske reprezentacije uputila nacistički pozdrav, na utakmici protiv Njemačke, u Berlinu. 

Fotografija salutiranja engleskih fudbalera ponovo je isplivala na društvenim mrežama. Ispod nje je još jedna, za koju se tvrdi da su i na njoj engleski fudbaleri koji opet upućuju nacistički pozdrav i to tri godine ranije 1935. Objave na Fejsbuku prati opis: (1, 2

14. maj 1938. Berlin: engleska i njemačka fudbalska reprezentacija tokom izvođenja njemačke himne.  
U slučaju da ih ne možete razlikovati pogledajte narednu sliku – engleski tim (takođe tokom izvođenja njemačke himne) ali ovaj put pred utakmicu ove dvije reprezentacije u Londonu 4. decembra 1935. Godine… 

Jedna od objava mnogo puta je šerovana.  

Međutim, iako su obje fotografije autentične i na prvoj Englezi zaista salutiraju, navodi o drugoj fotografiji nijesu tačni.  

Na njoj nijesu engleski fudbaleri, već njemački. O utakmici koja je održana 4. decembra 1935. na stadionu Totenhema pisao je Gardijan. U tekstu pod naslovom: “Kada je Engleska igrala protiv Njemačke na Vajt Hart Lejnu 1935.” moguće je pronaći istu fotografiju ispod koje piše:  

“Fudbaleri Njemačke upućuju nacistički pozdrav prije utakmice protiv Engleske na Vajt Hart Lejnu 4. decembra 1935.” 

U nastavku, takođe, piše da je fotografija preuzeta sa popularnog sajta za preuzimanje fotografija – Getty images.  

Znak Getty-ja može se primijetiti i u spornim objavama. Kada se potraži fotografija na sajtu Getty-ja, može se vidjeti sličan opis kao na Gardijanu:  

“Fudbal, 4. decembar 1935, Vajt Hart Lejn, London, Engleska 3 protiv Njemačke 0, Njemački Međunarodni fudbalski tim upućuje nacistički pozdrav prije meča, njihovog prvog susreta u Engleskoj” 

Dakle, obije fotografije su autentične, samo što je opis druge (donje) pogrešan.  

Na Jutjubu postoji video sa utakmice. Spiker govori o tome da su Englezi u plavim, a gosti u bijelim dresovima. I na njemu se može vidjeti kako igrači u bijelom upućuju nacistički pozdrav. Kako na snimku, tako i na fotografiji, jasno je da su u pitanju Njemci, koji su meč izgubili sa 3:0. 

Svemu tome treba dodati da je ovaj narativ plasiran i prije dvije godine, takođe u martu. (1, 2). 

Zbog svega navedenog, sporne objave dobijaju ocjenu – manipulisanje činjenicama.  

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.    

In this article