Netačni navodi o “prvom LGBT vrtiću” u Njemačkoj

976

U misiji marginalizacije određenog dijela populacije, u ovom slučaju LGBTIQ, osim homofobnih komentara i govora mržnje, oni koji ne podržavaju ravnopravnost i drugačije seksualne orjentacije služe se i dezinformacijama.

Tako su portali Nacionalist, Balkans Press, Dnevne novosti, International Family News prenijeli  vijest da se “u Njemačkoj otvara prvi LGBT vrtić”:

“Njemci će od vrtića učiti da budu gej: Mediji upozoravaju da se djeca ovim, između ostalog, izvode na put homoseksualnosti”.

Pomenuti portali navode u daljem tekstu da su njemački mediji krajnje podijeljeni u pogledu opravdanosti takve obrazovne ustanove.

Polaznici vrtića koji je predviđeno da bude otvoren početkom naredne godine, prema pisanju tih portala, biće djeca homoseksualnih, ali i heteroseksualnih parova. Prenoseći kriterijume na osnovu kojih će uprava vrtića birati vaspitače, u tekstu je navedeno da je član te uprave “dokazani pedofil”:

“Od svega šokantnog, najveću buru podigla je porazna činjenica da je u upravi obdaništa jedan pedofil! Osim toga, jedan član tandema koji čine rukovodilac ustanove i njegov zamjenik, pripadnik je LGBT. Njemački mediji, doduše samo oni koje oni “liberalni” svrstavaju u konzervativne, iznose zabrinjavajuću činjenicu koja tek zvoni na uzbunu. Nedjeljnik “Fokus” je, naime, objavio da u Nadzornom odboru Savjetovališta, koje osniva vrtić, sjedi dokazani pedofil Rudiger Lautman (86)”.

Polemiku u javnosti inicirao je tekst njemačkog portala Bild, objavljen 1. oktobra, a u kojem je Lautman okarakterisan kao zagovornik pedofilije zbog svog pređašnjeg rada:

“Često izgovarane optužbe protiv njega: On zagovara pedofiliju. Godine 1994. objavio je knjigu “Želja za djetetom. Portret pedofila”…  Navodi se da je bio član Radne grupe za humanu seksualnost, koja je između ostalog objavila brošuru „Dijete i seksualnost“ 1997. godine, u kojoj je navedeno: „Ipak, čovjek se osjeća prinuđenim da upozori na seksualnost između djece i odraslih, čak i ako je u osnovi potvrđuje. Lautman je takođe bio uključen u zahtjev iz 1979. godine kojim je tražio brisanje člana 176 iz Kaznenog zakona, a koji kriminalizuje seksualne radnje nad djecom mlađom od 14 godina”.

Lautman se, dan nakon pisanja Bild-a, osvrnuo na tekst, te odbacio optužbe u saopštenju objavljenom na njegovom veb sajtu.

“Moja kriminalistička i seksološka studija iz 1994. opisuje i objašnjava izvjesnu (nenasilnu) varijante profila pedofila, koji se izričito ograđuju od zlostavljanja. Ispitanici nisu imali krivični dosije. Nikada nisam bio uključen u zahtjev za promjenu zakona o zaštiti djece. Nikada se nisam izjasnio za nekažnjivost”.

On je prije osam godina već izjavio da se nije izjasnio za ukidanje člana 176, već je vodio kampanju da „pravosuđe prilikom odmjeravanja kazne uzme u obzir vrstu seksualne agresije u pojedinačnim slučajevima”.

Lautman je objasnio da je knjigu koju je objavio krajem prošlog vijeka finansijski podržala Njemačka istraživačka fondacija, te da su je “bez prigovora odobrili stručnjaci”, a recenzije su, kako je naveo u saopštenju, bile pozitivne.

Ovim navodima se bavio i njemački portal Kvir, a koji pojašnjavada se Lautman u naučnom radu bavio fenomenom pedofilije kroz prizmu pozicije moći, da “dijete uvijek ima moć da prekine vezu sa nekim ko ga zlostavlja”, a zbog čega su njegovi stavovi bili kontroverzni široj javnosti.

Dakle, Rudiger Lautman je sociolog o čijim se stavovima može diskutovati, ali nije “dokazani pedofil”, kako prenose regionalni mediji. Do sada, nije nijedan sudski postupak pokrenut protiv njega.

Nevladina organizacija koja će realizovati projekat dnevnog savjetovališta, uključujući i otvaranje vrtića, saopštila je putem Fejsbuk stranice da je Lautman dao ostavku na funkciju člana upravnog odbora u cilju suzbijanja negativnih komentara koji mogu uticati na rad savjetovališta i vrtića.

Berliner cajtung je, izvještavajući o ovom projektu, prenio izjavu predstavnika savjetovališta, Jerga Dudena, koji je kazao da je cilj predstavljanje različitosti djeci kroz literaturu koja pripovijeda bajke u kojima princ ženi princezu, ali i o srećnom kraju dva princa”.

Zbog činjenica koje demantuju tvrdnju da će u vrtiću učiti djecu da postanu homoseksualnog opredjeljenja, kao i da je član upravnog odbora te ustanove pedofil, ove objave ocjenjujemo kao dezinformacije.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.