Gdje se provodio Kentera: Bandići a ne Troja

1498

Udarna vijest protekle sedmice u Crnoj Gori bila je smjena čelnika Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) Sava Kentere. Kako to najčešće biva, ovakvi događaji za sobom povlače i dezinformacije.

Tako je portal Press objavio fotografiju iz provoda Kentere uz naslov:

„Funkcioneri ANB-a “slavili” nakon smjene u blokiranom restoranu iz afere Abu Dabi“

„Funkcioneri Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) “slavili” su nakon što su smjenjeni sa svojih pozicija u restoranu “Troja” u Tuzima. Sada bivši direktor ANB-a Savo Kentera u jednom trenutku dohvatio se i mikrofona. To se može vidjeti i na fotografiji koju objavljuje portal PRESS. Osim Kentere na slici se vidi i Drago Spičanović, smijenjeni rukovodilac kontraobavještajne službe u ANB-u“, navodi portal Press.

Isti tekst prenijeli su portali Dan, Adria, Volim Podgoricu kao i TV Vijesti.

Kako je objavio Digitalni forenzički centar (DFC) Kentera i drugi pojedinci uslikani su konobi Bandići a ne restoranu Troja.

 Prostom provjerom fotografija iz ova dva restorana koje su dostupne internetu moguće je potvrditi da je u pitanju konoba Bandići a ne Troja.

To je moguće zaključiti analizirajući enterijer – stolice sa fotografije koje su objavili portali istovjetne su kao one u konobi Bandići, što se može vidjeti na njihovoj Fejsbuk stranici. I drugi detalji sa fotografija na stranici konobe Bandići govore nam da je fotografija nastala u tom restoranu.

Inventar u restoranu Troja izgleda drugačije, što se takođe može vidjeti na TripAdvisoru. Drugi detalji iz ovog restorana dostupni su na ovoj stranici, u sekciji “galerija”.

Da li je fotografija nastala prije ili nakon što je Kentera smijenjen nismo mogli utvrditi.

Portal Press u svom tekstu jeste iznio dokaz da je kompanija u čijem je vlasništvu restoran Troja u blokadi, o čemu se pisalo i ranije, ali ipak, činjenice govore da bivši čelnik ANB-a nije bio u provodu u tom restoranu već u konobi Bandići.

Zbog toga objava portala Press dobija ocjenu lažna vijest. Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Objave TV Vijesti i portala Dan, Volim Podgoricu i Adria ocijenili smo kao prenošenje lažne vijesti. Ovu ocjenu dobijaju medijski izvještaji u kojima se prenosi originalni sadržaj drugog medija, a koji sadrži lažnu vijest. Ocjena se daje samo za prenošenje sadržaja koji je kategorisan kao lažna vijest. Prenošenje sadržaja koji su ocijenjeni drugim negativnim ocjenama tretira se isto kao i kreiranje takvih sadržaja.

Edit: 30.11.2022.

Portal Dan.co.me objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Edit: 14.2.2023.

Portal Adria.tv objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.