Da Britanci ne jedu ljudsko meso, te da je riječ o satiri pisali smo još prošle godine.  

No, teoretičari zavjere uvijek imaju spremnog “keca u rukavu”, pa su sada odnekud izvukli Fince i spektakularno otkrivaju:  

“U Finskoj se pojavila brza hrana sa ukusom ljudskog mesa!” 

Riječ je o naslovu članka koji je objavljen na marginalnom portalu Vaseljenska.net, što i ne bi bilo u fokusu naše pažnje imajući u vidu uticaj tog portala, da se ovakve tvrdnje nijesu našle na brojnim profilima na Fejsbuku odakle su ostvarile neuporedivo veću vidljivost. 

Više korisnika je podijelilo ovu informaciju, uz video koji je emitovan na nekoj ruskoj televizijskoj stanici. (1, 2, 3, 4, 5, 6,) 

U objavama se, između ostalog, navodi i sljedeće: 

“Kanibalizam bi mogao postati normalan u EU. Ovo još nije standard, ali je već prihvatljivo. 

Tako će uskoro ljudski organi početi da se uklanjaju ne kao donatorski, već da bi se ljudsko meso pripremilo za bogat ručak perverznjaka”. 

Video snimak koji prati objave datira iz 2018. godine i zaista je zabilježen u Finskoj. 

U pitanju je marketinška kampanja koja je bila najava za devetu sezonu čuvene serije “Walking dead”. Ovaj “pop-up” restoran brze hrane je nekoliko sati nudio neobične burgere sa ukusom ljudskog mesa. Meni je osmislio londonski kuvar Tom Volf koji je, na osnovu različitih zapisa kanibalskih plemena, pokušao da postigne ukus koji bi bio sličan njihovom opisu ljudskog mesa. Na flajeru koji promoviše neobičnu ponudu i na koji ukazuje reporter u televizijskom prilogu može se uočiti u donjem desnom uglu logo popularne serije. 

I ovo nije prvi put da se pripremaju hamburgeri od “ljudskog mesa” u cilju promocije serije The Walking Dead. Slična promotivna kampanja je organizovana i u Londonu 2014. godine, kada je restoran na svojoj Fejsbuk stranici objavio precizan recept pljeskavice za koju su naveli da ima ljudski ukus.

Taj burger je sadržao 40 odsto svinjskog mljevenog mesa, isti procenat telećeg mesa i 20 odsto mljevene koštane srži, uz šaljivi komentar da se priprema u rerni šest minuta – ili više za one “koji vole dobro pečeno ljudsko meso”.

I ono glavno – u njemu nema ljudskog mesa.

Iz tog razloga, objave ocjenjemo kao dezinformaciju i teoriju zavjere.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

In this article