Aktuelni njemački političari (i ne samo njemački) ponovo se dovode u vezu sa nacistima.Tako imamo priliku da čitamo da su predsjednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, njemački kancelar, Olaf Šolc, troje ministara iz njemačke vlade, pa čak i aktuelni premijer Poljske, Donald Tusk potomci prominentnih nacista.  

Društvenim mrežama masovno se širi fotografija na kojoj su navedeni ljudi, a koju prate opisi poput: (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10) (arhivirano: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

NEMAČKI POLITIČARI NACISTIČKI POTOMCI Proveo sam mesec dana pokušavajući da pronađem nacistu Berbokove porodice. Dobro je to sakrila jer sam svuda gledao. Sada ih imam sve! BINGO! 

Nacisticko seme 

NEMAČKI POLITIČARI NACISTIČKI POTOMCI… BINGO! 
BAŠ KAO ŠTO SU U SRBIJI SVE POTOMCI KOMUNJARA I UDBE… 

Deca 3 RAJHA –zloooo 

Pa krenimo redom…  

Pometnju je nedavno unio tekst njemačkog Bilda u kojem se tvrdi da je šefica diplomatije, Analena Berbok, unuka naciste. Prema pisanju tog lista, ministarka nije imala saznanja o tome i tu se priča Bilda, bar za sad, završava.  

O tome da je njemački kancelar Olaf Šolc potomak SS-ovca smo već pisali i dokazali da to nije istina. Na fotografiji pored njega je Fric fon Šolc, koji je poginuo 1944 i nije imao djece. Pritom, prezime Šolc u Njemačkoj, prema procjenama, nosi oko 30 hiljada ljudi.  

Njemački ministri finansija i zdravlja, Kristijan Lindner i Karl Lauterbah, takođe, nijesu potomci nacista, kako se tvrdi u spornom postu.  

Iz Lindnerove partije su potvrdili da se radi o potpunoj besmislici, te da on nema veze sa čovjekom na fotografiji pored – Gerhardom Lindnerom. Lindnera ima oko 17 hiljada u Njemačkoj.  

Lauterbah nema baš veze sa Hartmanom Lauterbaherom (čak ni prezime im nije isto), kojem je Gebels bio kum na vjenčanju.  

Sve to piše u članku Dojče vele-a, koji je dokazivao da njemački političari nijesu potomci nacista, još na proljeće 2022. 

Predsjednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, rođena je kao Ursula Gertruda Albreht, pa samim tim ne može biti nasljednica Joakima Adolfa Ota Georga fon der Lajena, koji jeste bio nacista. 

I na kraju, iako nije Njemac, u sav ovaj bućkuriš svrstan je i aktuelni premijer Poljske, Donald Tusk. Još od 2019. se tvrdi da je Tuskov djed, Jozef Tusk, bio nacista, što je demantovano od strane Evropskog savjeta, čiji je Tusk bio čelnik. Prema pisanju kolega iz Full fact-a, Jozef Tusk je bio nacistički zatvorenik i to u dva koncentraciona logora. 1944. je regrutovan u kombinovane oružane snage nacističke Njemačke, odakle je dezertirao u martu 1945. Fotografija čovjeka koji je pored Tuska, prema arhivama zapravo prikazuje četvoricu pripadnika tajne službe nacističke partije iz 1939.  

Sporne objave dobijaju ocjenu – lažna vijest.  

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article