Nijedna deklaracija o Srebrenici ne proglašava Srbe genocidnim narodom

2694
genocid-u-srebrenici

Kada god se pomene genocid u Srebrenici, tabloidima i pojedincima koji podržavaju nacionalističku politiku, upale se sve lampice.

U jednoj od tih objava na Fejsbuku podijeljen je montirani video isječak od jednog minuta u kome je glavni akter poslanica opozicije u parlamentu Srbije, Marinika Tepić, a pokušava se predstaviti da je ona zahtijevala 2016. godine da se srpski narod osudi za genocid u Srebrenici.

Objava počinje kratkim prikazom sa skupa gdje Mariniku Tepić pitaju o Deklaraciji u Srebrenici iz 2016. godine čiji je ona “potpisnik“ i gdje joj je postavljeno pitanje kakvo je njeno mišljenje danas sa ove vremenske i političke distance.

U videu slijedi njena izjava iz parlamenta gdje kaže:

“Da se suočimo sa prošlošću i genocidom koji je počinjen u naše ime“.

Potom se u snimku vidi odgovor Tepićeve na postavljeno pitanje u kome ona jasno negira da je potpisnica dokumenta u kome se Srbi proglašavaju za genocidni narod, nakon čega se prikazuju skrinšot dokumenta iz parlamenta Srbije  iz 2016. na kome je njen potpis.

Ista ova tema gdje se pokušava predstaviti da je Tepićeva potpisnica dokumenta u kome se navodno Srbi proglašavaju za genocidni narod ranije je objavljena u tabloidima Alo, Informer i Pink tokom predizborne kampanje za nedavno završene predsjedničke i parlamentarne izbore u Srbiji.

Tačno je da je ona 2016. godine bila  jedan od potpisnika dokumenta pod nazivom „Predlog rezolucije o genocidu u Srebrenici“ koji je zvanično dostupan na sajtu Skupštine Srbije.

Međutim, u njemu se nigdje ne pominje da su „Srbi genocidni narod“ već dokument, između ostalog, sadrži predlog da se osudi poricanje genocida u Srebrenici i da se podupru napori na sprovođenju istrage i procesuiranju optuženih za taj genocid.

Šta je, zapravo, rečeno o Srebrenici

Njena izjava iz 2016. godine iz parlamenta u kome govori o genocidu i iz koje se vidi da ne pominje da treba srpski narod osuduti za ovaj zločin je dostupna na Jutjubu.

Sa netačnim tvrdnjama da se ovakvim rezolucijama čitav srpski narod pokušava predstaviti kao genocidan, suočavali su se i potpisnici Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Crnoj Gori, kada su isti tabloidi plasirali iste dezinformacije o proglašavanju Srba genocidnim narodom, o čemu je Raskrinkavanje već pisalo.

Kako deklaracija za koju “prozivaju” Mariniku Tepić, kao ni ona usvojena u Crnoj Gori, ne proglašava nijedan narod za genocidan, već osuđuje genocide i ima za cilj zabranu njegovog negiranja, ovu objavu ocijenili smo kao  dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Edit: 9.11.2022.

Portal Alo.rs objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

In this article